Indija pritiska Rusiju: Isporučite nam S-400 što pre

© Sputnik / Vitaliy AnkovRuski PVO sistem S-400
Ruski PVO sistem S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indijske vlasti pokušavaju da „izvrše pritisak“ na Moskvu kako bi ubrzale isporuke ruskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 zbog zaoštravanja odnosa sa Kinom, saznaje agencija „Blumberg“.

Kako navodi, tim pitanjem baviće se indijski ministar odbrane Radžnat Sing, koji je stigao u Rusiju na paradu Pobede.

Ranije je saopšteno da tokom trodnevne posete političar planira da se sastane sa ruskim kolegama, kako bi razgovarali o produbljivanju odbrambenog i strateškog partnerstva dveju zemalja.

Moskva i Nju Delhi potpisale su 2018. godine ugovor o isporuci pet divizija PVO sistema S-400 u vrednosti od preko pet milijardi dolara. Pored toga, mediji su, pozivajući se na izvore, pisali da Indija planira takođe da kupi od Rusije 33 nova lovca. Kako se navodi, indijsko Ratno vazduhoplovstvo ima u planu da kupe 21 avion MiG-29 i 12 aviona Su-30MKI.

Nedavno je indijska vojska saopštila da je 20 njenih pripadnika poginulo u sukobu sa kineskim vojnicima na spornoj himalajskoj granici. Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručili su da su kineska i indijska strana rešene da pitanje oko sporne granice na Himalajima reše mirnim putem.

Indijski premijer Narendra Modi je, međutim, poručio da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dveju zemalja šezdesetih godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala