Glavni ruski obaveštajac otkrio ko pokušava da diskredituje svetski poredak

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaDirektor spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin
Direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika diriguje pokušajima pojedinih zemalja da diskredituju temelje svetskog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i ta zemlja želi da stvori utisak kod omladine na Zapadu da sve dobro u svetu potiče iz SAD, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.
„U pojedinim zemljama bilo je pokušaja da se opravdaju fašistički pomagači, da se umanje zasluge naših vojnika-oslobodilaca, da se diskredituju osnove Jaltinsko-Postdamskog svetskog poretka. Izgleda da se ti napori koordinišu iz jednog centra – prekookeanskog. Njihov cilj je da kod mladih ljudi na Zapadu stvore utisak da je sve dobro i u prošlosti i u budućnosti navodno povezano isključivo sa američkim zaslugama“, rekao je Nariškin.

On je podsetio da će se u novembru obeležiti 75. godišnjica početka Nirnberškog procesa.

„Gradeći arhitekturu globalnog upravljanja, vođe 'velike trojke' uzele su u obzir brojne lekcija iz Drugog svetskog rata. Kako je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno istakao u svom članku, struktura Saveta bezbednost UN je razvijena tako da garancije mira budu maksimalno konkretne i efikasne, zbog čega je privrženost vodećoj ulozi UN-a u međunarodnim pitanjima najvažniji princip savremene spoljne politike Rusije“, rekao je Nariškin.

Putinov članak je objavljen u američkom časopisu 18. juna. Ruski predsednik je izneo svoje poglede na Drugi svetski rat, uzroke i shvatanje rata u savremenom svetu. Pozvao je partnere da očuvaju istinu o istoriji, zasnovanu na činjenicama, i da govore o prošlosti samokritično i nepristrasno. 

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala