Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko bude potrebno, Rusko-srpski humanitarni centar iz Niša pomoći će krajevima u Srbiji koji su ugroženi poplavama, naglasio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prilikom posete Nišu.

Harčenko je ovo izjavio prilikom obraćanja novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Ruski ambasador došao je u Niš kako bi prisustvovao obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom. Uoči 24. maja, kada tradicionalna Parada pobede treba da se održi na Crvenom trgu, Niš je jedini grad u Evropi koji obeležava ovu godišnjicu. Obeležavanje godišnjice pobede pomereno je usled epidemije virusa korona.

Bocan-Harčenko je, osim što je održao sastanak sa gradonačelnikom Niša, posetio i izložbu posvećenu pobedi u Drugom svetskom ratu, a položio je i venac na spomenik žrtvama rata u nekadašnjem koncentracionom logoru Crveni krst.

Mogućnosti za razvoj strateških odnosa Rusije i Srbije poboljšale su se nakon izbora u Srbiji, rekao je ambasador Bocan-Harčenko prilikom sastanka sa Bulatovićem u niškoj Gradskoj kući.

Prema rečima ruskog ambasadora, saradnja Moskve i Beograda nije prekidana ni u jeku pandemije virusa korona, a poseta predsednika Srbije Rusiji potvrđuje strateški karakter odnosa.

© Sputnik / Dejan SimićSastanak ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka sa gradonačelnikom Niša
Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/ - Sputnik Srbija
Sastanak ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka sa gradonačelnikom Niša

„Nastaje još povoljnija situacija, po našoj oceni, to je jasno. Posle izbora u Srbiji osigurana je doslednost politike prema Rusiji na najbolji i najobuhvatniji način“, rekao je ambasador.

Sa ambasadorom smo razgovarali o proširenju saradnje između grada Niša i gradova u Ruskoj Federaciji, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Danas smo iskoristili priliku da, pored zaista velike saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, damo doprinos za stvaranje novih vidova saradnje, pre svega u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja, zatim u oblasti naprednih tehnologija i u tom smislu nastavićemo razgovore i saradnju u narednom periodu, kako bi došlo i do stalnih rezultata u ovim oblastima“, naglasio je Bulatović.

Izložba podseća na teške dane rata, kazao je ambasador i još jednom podsetio na pokušaje revizije istorije.

© Sputnik / Dejan SimićU Gradskoj kući u Nišu otvorena je izložba posvećena 75. godišnjici pobede nad fašizmom
Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/ - Sputnik Srbija
U Gradskoj kući u Nišu otvorena je izložba posvećena 75. godišnjici pobede nad fašizmom

„U Rusiji se otvaraju arhivi koji su do sada bili tajni, kako bi javnost saznala istinu. To je najbolji pokušaj protiv revizije istorije. Razgovor sa gradonačelnikom bio je izuzetno plodan, a veličina ruske delegacije pokazuje značaj posete Nišu. Pogledali smo prezentaciju koja je prikazala velike mogućnosti ovog grada. Niš zauzima značajno mesto u sveobuhvatnoj srpsko-ruskoj saradnji i postoje mogućnosti da saradnja bude mnogo dublja“, kazao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da prostor za proširenje saradnje postoji u naučno-obrazovnoj sferi, između Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Naučnog centra Skolkovo iz Moskve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je otputovao u dvodnevnu posetu Moskvi. Vučić će prisustvovati Paradi pobede 24. juna, gde se očekuje da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala