Biser prirode: Plavo jezero pod Ufom, voda bistra, hladna i lekovita /video/

© Sputnik / screenshotJezero Ufa
Jezero Ufa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na 45 kilometara od Ufe u blizini sela Podlubovo nalazi se jezero Zjangjar Kul, što u prevodu na ruski jezik znači „Plavo jezero“. Na kadrovima snimljenim iz drona u ponedeljak vidi se da je voda u jezeru veoma čista i ima nebesku, svetloplavu boju.

Vodni rezervoar je malih dimenzija, oko 400 kvadratnih metara, a po obliku podseća na tanjirić. Jezero je jedinstveno zbog svoje vode. Glina koja se nalazi na dnu rezervoara daje jezeru plavkastu nijansu.

Međutim, voda u jezeru nije samo lepa, već je i lekovita. Hemijska analiza njenog sastava otkrila je da sadrži veliki broj minerala koji su korisni ljudima i pomažu pri lečenju brojnih bolesti.

Zbog toga uvek ima onih koji žele da plivaju, uprkos činjenici da je voda u jezeru prilično hladna i tokom leta. Prema podacima uprave Karmaskalinskog okruga Republike Baškortostan (Baškirije), ronioci su, uranjajući na dno jezera, otkrili tamo gejzir, koji snabdeva jezero vodom.

Takođe, ukoliko se očisti kamenje i glina u blizini jednog od izvora, moguće je otkriti prolaz do kraške pećine. To je razlog zbog kojeg Plavo jezero poput magneta privlači poznavaoce prirodne lepote, kao i one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala