Ukrajina u starom maniru: Nastavićemo da raskidamo sporazume s Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina sprovodi reviziju bilateralnih sporazuma sa Rusijom i namerava da nastavi da raskida takva dokumenta, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Ukrajine Vasilij Bodnar.
„Pre rata imali smo 453 potpisana bilateralna sporazuma. Na snazi trenutno ostaje oko 300 dokumenata, ali dalja revizija onoga što možemo da anuliramo je u toku“, rekao je Bodnar u intervjuu za agenciju „Ukrainform“, koji je objavljen u ponedeljak.

On je dodao da vlasti prilikom raskida sporazuma ne preduzimaju „radikalne i emotivne“ korake, jer bi to moglo da naškodi Ukrajincima koji žive u Rusiji.

Bodnar je takođe rekao da je prilikom raskida sporazuma neophodno poštovati sve procedure, kako ne bi došlo do dvostrukog tumačenja dokumenata.

Ranije je Ukrajina jednostrano raskinula niz sporazuma s Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND). Od 1. aprila 2019. godine istekao je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine.

Vrhovna rada Ukrajine je u januaru 2015. godine usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine.

Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Iz Moskve su više puta izjavljivali da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala