Trijumf naroda pobednika: Kako je pripremana prva parada Pobede na Crvenom trgu

© Sputnik / Izrailь Ozerskiй / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi 24. juna 1945. kojom je obeležen poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među brojnim objavljenim arhivskih dokumentima iz vremena Drugog svetskog rata su i ona posvećena 75. godišnjici parade Pobede na Crvenom trgu, koja je održana 24. juna 1945. godine. Ovi materijali su objavljeni u delu „Trijumf naroda — pobednika“.

Ministarstvo odbrane je istaklo da će posetioci portala moći da se upoznaju sa  do sada nepoznatim arhivskim materijalima koji detaljno opisuju postupak pripreme i sprovođenja istorijskog događaja, sa shemama za izradu ceremonijalnih proračuna i sa fotografijama tog vremena.

Konkretno, izveštava se da je Staljin odluku o održavanju parade Pobede doneo 15. maja 1945. godine. General vojske Sergej Štemenko, zamenik načelnika Generalštaba, zapisao je da je vrhovni komandant naredio da se pripremi i održi posebna parada u kojoj će učestvovati predstavnici svih frontova i svih vojnih jedinica. 

© Sputnik / Mikhail Ozerskiy / Uđi u bazu fotografijaMaterijali o paradi Pobede na Crvenom trgu koja je održana 24. juna 1945. godine objavljeni su u delu „Trijumf naroda — pobednika“
Trijumf naroda pobednika: Kako je pripremana prva parada Pobede na Crvenom trgu - Sputnik Srbija
Materijali o paradi Pobede na Crvenom trgu koja je održana 24. juna 1945. godine objavljeni su u delu „Trijumf naroda — pobednika“

U dokumentima su navedeni brojni drugi detalji pripreme parade. Osoblje za učešće u maršu odabrano je sa posebnom pažnjom, prvi kandidati su bili oni koji su u borbama pokazali hrabrost i junaštvo, herojstvo i vojnu veštinu. 

Svečani defile vojnika kombinovanih pukova na Crvenom trgu 24. juna 1945. - Sputnik Srbija
Marš pobednika: Ovako je izgledala Moskva 24. juna 1945. godine dok je njome defilovala Crvena armija

Jedna od poteškoća u pripremi parade bilo je šivenje svečanih uniformi. Fabrike za šivenje su počele sa radom krajem maja i uspele su da ispune ovaj zadatak do 20. juna. Takođe je bilo teško izraditi deset standarta (posebna, unikatna zastava), sa kojima bi kombinovani pukovi sa frontova trebalo da se pokažu na paradi.

U početku je ovaj posao poveren jedinici moskovskih vojnih građevinara koji su radili na stvaranju uzorka 24 sata, ali on je bio odbačen. Desetak dana pre parade odlučeno je da se potraži pomoć specijalista iz umetničkih radionica za proizvodnju Boljšog teatra, koji su pomogli da se uspešno završi ovaj zadatak.

„Zajedno sa njima napravili su novu skicu originalne forme. Na vertikalni hrastov držač zastave sa srebrnim vencom, koji uokviruje zlatnu petokraku zvezdu, postavljena je horizontalna metalna šipka sa zlatnim šiljcima na krajevima. Na njoj je visila dvostrana, purpurna, somotska standarta, uokvirena zlatnom, šarenom ručnom ligaturom i nazivom fronta. Sa strana su padale teške, zlatne rese“, tako su u Ministarstvu odbrane opisali te standarte. 

Na sajtu vojnog odeljenja takođe je objavljen plan svetlosnog vatrometa, koji se održao u Moskvi 24. juna 1945. godine u 23.00. Za učešće u njemu pripremljeno je 100 reflektora, 6.000 ručnih signalnih pištolja, dvesta signalnih pištolja 107 mm, 500 aerostatova za pregrađivanje.

„Boljšoj teatar u Dan Pobede - Sputnik Srbija
Veličanstvena simfonija Pobede: Uloga „Boljšog teatra“ u suočavanju sa nacistima

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala