Svetski mediji o izborima u Srbiji: SNS ubedljivi pobednik, slede izazovi

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić slavi pobedu izbornom štabu SNS-a
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić slavi pobedu izbornom štabu SNS-a - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svetske agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Agencija Rojters, koja je tu vest prenela pod oznakom hitno, ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom.

Britanska agencija, međutim, predviđa da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost Kosova, što se, kako navodi, smatra ključnim potezom za regionalnu stabilnost.

Pozivajući se na projekcije Ipsosa i CeSID-a, Rojters navodi da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mestu, sa 4,1 odsto glasova.

Biračka mesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, napominje Rojters i dodaje da se očekivalo da većina ne glasa, delimično iz straha od korona virusa, prenosi Tanjug.

Rojters navodi i da podaci Ipsosa i CeSID-a pokazuju da je izlaznost bila 48 odsto, a da je 2016. godine ona iznosila 56,7 odsto, te ocenjuje da je na izlaznost uticao bojkot pojedinih opozicionih stranaka, koje su tvrdile da izbori neće biti slobodni, niti fer zbog snažnog uticaja Vučića na medije.

Američka agencija AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio ubedljivu pobedu svoje stranke na izborima, koji su, kako ističe, održani usred zabrinutosti zbog širenja virusa korona i bojkota, kako kaže, „velikog dela opozicije“.

Navodi i da je Vučić preneo pristalicama da je SNS osvojio više od 60 odsto glasova, što je oko 190 mesta u parlamentu od 250 poslanika.

AP navodi i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, praktično bez opozicije i ističe da će u nju ući samo tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima.

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije virusa korona.

AP ocenjuje da je Vučić, iako se na izborima nije birao predsednik zemlje, dominirao u kampanji preko mejnstrim medija, koje kontroliše.

Agencija navodi i da je nekoliko „glavnih opozicionih grupa“ bojkotovalo izbore, pozivajući se na navodni nedostatak slobodnih i fer uslova glasanja i opasnosti po javno zdravlje, te da je „nekoliko manjih stranaka“ odlučilo da učestvuje na izborima, jer su smatrale da će bojkot potisnuti „ionako već marginalizovanu opoziciju“.

Italijanska agencija ANSA, takođe, je prenela da je SNS pobedila na izborima u Srbiji sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0