Ruska vakcina protiv korone štitiće najmanje dve godine

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaLaborant na Naučno-istraživačkom institutu "Gamaleja" tokom ispitivanja vakcine
Laborant na Naučno-istraživačkom institutu Gamaleja tokom ispitivanja vakcine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona, koju je razvilo Ministarstvo odbrane Rusije i Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ štitiće vakcinisanu osobu od bolesti najmanje dve godine, saopštio je direktor Centra Aleksandar Gincburg.

Prema rečima lekara, vakcina se daje dva puta. Isti gen se unosi u organizam na različitim nosiocima, što daje mogućnost da vakcinisana osoba dobije imunitet, i to na duži vremenski period, rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, takav pristup garantuje da će osoba koja primi vakcinu biti zaštićena od virusa korona najmanje dve godine, a možda i duži period.

Prema njegovim rečima, za masovnu vakcinaciju stanovništva Rusije biće potrebno oko sedamdeset miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Rukovodstvo zemlje i zdravstvene organizacije usvajaju mere u cilju pokretanja procesa masovne proizvodnje vakcina.

Pritom, lekar se požalio da stručnjaci stranih medicinskih organizacija ne žure da podele tehnologije za razvoj vakcine, uprkos tvrdnjama da je neophodna transparentnost u tom procesu.

Klinička testiranja vakcine centra „Gamalej“ i Ministarstva odbrane započeta su 18. juna na 18 dobrovoljaca u bolnici „Burdenko“. Za sada nije primećena ni jedna komplikacija kod pacijenata. Planirano je da testiranja budu završena do kraja jula.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala