Putin: Za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat je apsolutno sveto /video/

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u glavnom hramu Vojske Rusije
Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u glavnom hramu Vojske Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obišao je hram Hristovog vaskrsenja, glavni hram ruskih Oružanih snaga, na dan kada je počeo napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, i  poručio da je za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat  - apsolutno sveto.
„Za nas, građane Rusije, sećanje na Veliki otadžbinski rat, na sve koji su se borili i poginuli, na sve one koji su činili da približe pobedu, apsolutno je sveto“, poručio je Putin tokom posete hramu i muzeju „Put sećanja“.

To sećanje, istakao je Putin, daje nam snagu da služimo našoj zemlji.

Predsednik Rusije je dodao da vojnici i oficiri Oružanih snaga RF dostojno ispunjavaju svoje zadatke u cilju osiguravanja odbrambene sposobnosti i bezbednosti zemlje.

„Novo pokolenje vojnika i oficira čuva tradicije, dostojno ispunjava sve postavljene zadatke. I mi znamo da su borbena sposobnost o bezbednost zemlje osigurani“, poručio je Putin.

Na današnji dan, Dan sećanja i tuge, okrećemo se jednoj od najtragičnijih stranica naše istorije, danu kada je počeo Veliki otadžbinski rat, rekao je predsednik Rusije.

© Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaPutin: Za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat je apsolutno sveto
Putin: Za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat je apsolutno sveto /video/ - Sputnik Srbija
Putin: Za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat je apsolutno sveto

Veliki otadžbinski rat je bio ogromna tragedija koja je odnela milione života, ostavila za sobom ruševine i duboke rane koje ne zarastaju, dodao je on.

Iskušenja ratnog vremena pokazala su neverovatnu snagu i nepokolebljivost našeg naroda, neprolazne primere hrabrosti, istinskog patriotizma i posvećenost zavetima predaka da se čuva i štiti rodna zemlja, rekao je Putin.

„Vječnaja pamjat našim herojima. Klanjamo se do zemlje veteranima. Slava Oružanim snagama Rusije, rekao je Putin.

Hram Hristovog vaskrsenja nalazi se u podmoskovskom parku „Patriot“.

To je glavni hram Oružanih snaga Rusije i posvećen je 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, kao i ratnim podvizima ruskog naroda u svim ratovima koji su zadesili Rusiju.

Moleban u hramu će služiti ruski patrijar Kiril.

Svet ove godine obeležava 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala