Peta godišnjica nuklearnog sporazuma sa Iranom: Moskva poziva Zapad – očuvajte dogovor

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom predstojeće pete godišnjice od potpisivanja nuklearnog sporazuma sa Iranom zvanična Moskva pozvala je Berlin, London i Pariz da ulože dodatne napore kako bi se taj sporazum očuvao.

Prema rečima portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, pojedini stavovi spoljnopolitičkih resora Velike Britanije, Nemačke i Francuske ne mogu da ne izazovu pitanja kada je reč o daljim namerama evropskih kolega u tom pravcu.

„Moskva je oduvek priznavala napore tih vodećih evropskih zemalja kako bi se sporazum sa Iranom očuvao. Međutim, glavni faktor koji urušava taj sporazum ostaje Amerika, budući da je ta zemlja jednostrano istupila iz njega i nastavlja da sistematski krši sve što je zapisano u rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN“, istakla je.

Zaharova je ocenila da su sličnog stava i evropske zemlje, imajući u vidu da su i one u svom obraćanju izrazile zabrinutost po tom pitanju, iako nisu uložile dodatne napore da se stvori mehanizam za rešavanje sporova, koji je bio dogovoren i trebalo je da se realizuje još u januaru.

„Zajednička komisija po tom pitanju se nikada nije sastala, nikakva rešenja nisu doneta i nište nije preduzeto kako bi se taj problem izvukao iz proceduralnog ćorsokaka“, naglasila je.

Zaharova je dodala i da se Moskva nada da će Berlin, London i Pariz shvatiti važnost tog sporazuma i da će ponovo pristupiti realizaciji svih dogovorenih stavki.

„Dobar povod da se tako nešto desi je predstojeća peta godišnjica od potpisivanja – 14. jul. Pozivamo sve evropske zemlje da iskoriste taj dan i da se ponovo založe za borbu koja je od zajedničke koristi“, zaključila je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala