Proglašena vanredna situacija: Jadar se izlio, poplavni talas kreće se ka Loznici /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićJaka kiša izazvala porast vodostaja na svim rekama
Jaka kiša izazvala porast vodostaja na svim rekama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog obilnih padavina izlila se reka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja je zbog toga uvela vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava, kaže za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Na osnovu upozorenja i prognoze Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije, upozorenja Sektora za vanredne situacije kao i naredbe Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode o uvođenju vanredne odbrane od poplava na varednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice.

Kako je naveo gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, "zadužuju se sva javna preduzeća grada Loznice, privredna društva, drugi državni organi i organizacije sa sedištem u Loznici, kao i saveti mesnih zajednica za preduzimanje svih potrebnih mera i stavljanja u funkciju svih raspoloživih sredstava (ljudstva i materijalnih sredstava) radi zaštite stanovništva, imovine, stoke i drugih dobara na teritoriji grada Loznice“.

Gradski štab za varedne situacije u saradnji sa formiranim radnim grupama i Sektorom za vanredne situacije Republike Srbije će pružiti stanovništvu grada Loznice svu potrebnu materijalnu, tehničku i drugu pomoć.

​Organizuje se 24- časovno dežurstvo u Gradskom štabu za varedne siztuacije. Kontakt telefoni su: 015 876 198, 015 888 075.

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih reka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.

​"Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompleto podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništo i za sada sve držimo pod kotrolnom", rekao je Petrović za Tanjug.

On je dodao da je na terenu devet ekipa, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Srbijavoda, sa čijim je direktorom, kaže, u stalnom kontaktu i koji je sada u Osečini.

​"Preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ljude i imovinu i sve što je moguće u branjenom delu. Postoje delovi rečnih korita šrirom Srbije koji su u tzv. nebranjenom delu", do dao je Petrović.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Izlivanje Cernice napravilo je probleme i u Banji Badanji.

Stefanović uputio dodatne snage MUP-a u Osečinu

Ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage Sektora za vanredne situacije MUP-a i pripadnike žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Stefanović je to učinio nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, saopštio je MUP.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

​Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala