Bolton otkrio ko se bolje priprema za sastanke – Putin ili Tramp

© REUTERS / CARLOS BARRIASastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa
Sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin bolje se priprema za poslovne sastanke, nego američki lider Donald Tramp, rekao je bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.
„Predsednik Putin se detaljno priprema za sastanke. On poznaje ljude sa kojima razgovara. Razmišlja o onome što želi da kaže, misli o ciljevima koje želi da postigne. Mislim da je to nivo pripreme, pedantnosti, ranijeg planiranja, koji prosto ne ide uz Donalda Trampa. Putin uvek ima plan i sledi ga“, rekao je Bolton u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“.

On je takođe priznao da se plašio da ostavi Trampa nasamo sa Putinom na sastanku u Helsinkiju u julu 2018. godine, jer nije znao kako će se Tramp ponašati.

„Nisam znao šta će govoriti. Ni u jednom momentu nismo znali šta će (Tramp) reći. Ali, kako se ispostavilo, i o tome ja pišem u svojoj knjizi, mislim da se na sastanku tet-a-tet nije dogodilo ništa neprijatno. To znači da smo sa sastanka otišli neoštećeni“, istakao je Bolton.

U intervjuu za britanski list „Telegraf“, Bolton je ocenio da Tramp nije razradio dugoročnu  strategiju za saradnju sa Rusijom i Kinom.

„Ne postoji dugoročna strategija sa Rusijom i Kinom. Pregovori sa Severnom Korejom su do te mere propali da je Severna Koreja digla u vazduh zgradu koju je sama izgadila sa Južnom Korejom i nastavila rad na svojim nuklearnim i raketnim programom. Za tri godine nisu uspeli da obuzdaju Iran. U takvim pitanjima se najviše ogleda Trampova nekompetentnost“, rekao je Bolton.

Prema njegovim rečima, Tramp ne vidi razliku između nacionalnih i ličnih interesa.

„Došao je na dužnost sa slabim znanjem o tome kako funkcioniše državna vlast, i nije bio zainteresovan za učenje“, zaključuje Bolton.

Bolton je podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost septembra prošle godine. Tramp je tada rekao da je Bolton načinio nekoliko grešaka i da se nisu slagali oko pristupa prema Severnoj Koreji i Venecueli.

Američki predsednik  je nedavno na Tviteru napisao da su memoari njegovog nekadašnjeg saradnika „kompilacija laži“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala