Biznismen optužio bugarskog premijera za iznudu

© AP Photo / Olivier MatthysBugarski premijer Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov saslušan je kao svedok u slučaju protiv preduzetnika Vasila Božkova, koji tvrdi da je Borisovu dao veliku sumu novca za podršku unapređivanju svog biznisa povezanog sa hazardnim igrama.

Pored toga, bugarsko tužilaštvo saslušalo je i ministra finansija Vladislava Goranova i predsedavajućeg budžetske komisije parlamenta Menda Stojanova, saopšteno je na sajtu tužilaštva.

Ranije je Božkov, kojeg je bugarsko tužilaštvo optužilo za 18 prestupa (uključujući stvaranje organizovanih kriminalnih grupa, podsticanje na ubistva i pokušaje silovanja) precizirao da je tokom poslednje tri godine putem posrednika predao Borisovu i Goranovu 67 miliona leva (oko 34,4 miliona evra) kako bi unapredio svoj biznis.

On je na Fejsbuku objavio potvrde o podizanju gotovine i kasnije dodao da takvi dokazi „ne znače ništa“ tužilaštvu, čija je glavna optužba utaja poreza. Kako navodi sajt „Epicentar“, iz njegovih informacija nije jasno koji su bili razlozi za podizanje sredstava i gde su zatim poslata. Sam Borisov čvrsto je izjavio da nikada nije primio novac od preduzetnika.

„To su apsolutne izmišljotine. Pretpostavimo da kažem da sam ti dao 100 miliona leva. Da li to išta znači? Nisam uzeo od njega ni jednu stotinku, ni ja, ni stranka (verovatno se ima u vidu stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) pod Borisovim rukovostvom)“, izjavio je bugarski premijer početkom juna za list „Dnevnik“.

On je takođe zamolio da mu se ne postavljaju više pitanja povodom onoga što je svojevremeno rekao „nekakav nasilnik“.

Preduzetnik je takođe priložio „skrinšotove prepiske sa premijerom“, ali je Borisov na to odgovorio da na svom telefonu nema ćirilična slova, te takve slike ne mogu da posluže kao dokaz.

Prema rečima Božkova, sve što u vezi sa njim može se objasniti činjenicom da se on nekada protivio iznuđivanju od strane vlade.

„Bavim se biznisom 30 godina u Bugarskoj. Imam čvrst princip, nikada nisam dozvoljavao da me reketiraju i da od mene iznuđuju. Prekršio sam taj princip 2014. godine kada sam dozvolio da me vladajuća hunta ucenjuje. Sada su me proglasili prestupnikom, zato što sam na kraju rekao - ne“, napisao je on na svojoj stranici sredinom juna.

Ranije je ministar finansija Vladislav Goranov izjavio da Božkov, koji poseduje najveće lutrije, kazina i kladionice u Bugarskoj, nije isplatio državi 700 miliona leva (oko 359 miliona evra). Kao odgovor na to, Božkov je ponovo objavio na svojoj stranici na Fejsbuku podatke o plaćanju poreza za poslednje četiri godine.

„Dana 17.06.2020. ne dugujem državi nikakve poreze ni takse“, napisao je Božkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala