„Sveća sećanja“ u čast poginulima u ratu: Rusiju obasjalo hiljade sveća /video, foto/

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAkcija „Sveća sećanja“ u Moskvi
Akcija „Sveća sećanja“ u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građanima širom Rusije večeras nije bilo do spavanja, već su u znak sećanja na one koji su poginuli u Drugom svetskom ratu širom zemlje u okviru velike akcije „Sveća sećanja“ zapalili na hiljade kandila i sveća.

Kod spomen-obeležja učesnici su palili kandila i sveće i pravili od njih forme slika vezanih za rat. U ruskoj prestonici na Poklonoj Gori dobrovoljci su izložili legendarni plakat „Odbranićemo Moskvu!“ od mnoštva sveća.

U Saratovskoj oblasti je uz pomoć stotine sveća zasijao višemetarski portret medicinske sestre s natpisom „Heroji za sva vremena!“. Na Sahalinu je deset sati pravljena slika spomenika „Majka otadžbina zove!“ od kandila.

U Sevastopolju - gradu koji je među prvima podlegao neprijateljskom bombardovanju, građani nisu samo zapalili sveće, već je, prema staroj tradiciji, spušteno na vodu stotine papirnih brodića u znak sećanja na poginule.

Ogromna trobojka i georigijevska lenta poslate su na nebo na balonu u Krasjnojarskom učilištu za pilote.

Ove godine akcija se sprovodi u skladu sa epidemiološkim preporukama koje su date kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

Tradicionalno prvu sveću je palio neko od veterana, koji je učestvovao u prvim bitkama 22. juna 1941. godine, a ove godine je doneta odluka da se njihovo zdravlje ne dovodi u opasnost.

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDan sećanja i tuge - „Pamtimo“
„Sveća sećanja“ u čast poginulima u ratu: Rusiju obasjalo hiljade sveća /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dan sećanja i tuge - „Pamtimo“

Podsetimo, u Rusiji se danas obeležava Dan sećanja i tuge, povodom početka Velikog otadžbinskog rata, a predsednik Rusije Vladimir Putin je sa veteranima položio venac na Grob neznanom junaku kraj zidina Kremlja u Aleksandrovskom parku. Potom je u 12.15 po lokalnom vremenu usledio minut ćutanja.

Podsetimo, svet ove godine slavi 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala