„Telegraf“: Nisu ni za šta krivi-britanskim vojnicima neće suditi za zločine u Avganistanu

© AP Photo / Thanassis StavrakisPogled na zgradu parlamenta u Londonu
Pogled na zgradu parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da nije uspelo da utvrdi „dovoljno dokaza o ratnim zločinima“ britanskih vojnika u Avganistanu. Tim koji se bavio istragama prestao je sa radom.

Drugim rečima, višegodišnje istrage ovog Ministarstva na koje su bačeni milioni funti nisu dale nikakve rezultate, piše „Dejli telegraf“, prenosi RT.

Grupa oficira vojne policije istraživala je optužbe o ubistvima i drugim zločinima za koje su, kako se pretpostvalja, odgovorni britanski vojnici u Avganistanu.

U najintenzivnijem periodu na tome je radilo 120 ljudi a operacija je imala službeni naziv „Nortmur“. Istraga je obuhvatala 52 sumnjiva smrtna slučaja koja su se dogodila u periodu od 2005. do 2013. godine.

Ipak, istražni tim je i zvanično prestao sa radom posle šest godina. Nijednom vojniku ne preti sudski proces.

Ministarstvo je priznalo da istraga koja je britanske poreske obveznike koštala 10 miliona funti nije dala nikakve rezultate, konstatuje britanski dnevnik.

Od ranije je već poznato da ni protiv vojnika osumnjičenih za zločine u Iraku takođe neće biti podignute nikakve optužnice.

Tvrdnje da su zločini britanskih vojnika skrivani pojavljivale su se više puta. Tako je na primer britanski BBC u jednom od programa govorio o ubustvu četvoro mladih u jednom avganistanskom selu 2012. godine, pri čemu je dvoje dečaka bilo uzrasta 12 i 14 godina.

Prema navodima iznetim u programu, izveštaj o incidentu je bio falsifikovan, a prema navodima svedoka dečaci su ubijeni pucnjima u glavu tokom noćne racije.

U programu BBC navedeno je i da je detektiv saradnik u operaciji „Nortmur“ rekao da im nije bilo dozvoljeno da saslušaju svedoke iz Avganistana.

„Ako jedino što imate jesu samo britanski iskazi, kakva je to istraga“, naveo je on.

List podseća da je vlada Borisa Džonsona predstavila nacrt zakona o operacijama u inostranstvu, kojim se, između ostalog, predviđa petogodišnje odlaganje istrage od momenta incidenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala