Putin objasnio razliku između egoizma i zaštite nacionalnih interesa

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaštita nacionalnih interesa je potraga za obostrano prihvatljivim rešenjima sa partnerima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.
„Egoizam je usredsređivanje samo na sebe, a zaštita nacionalnih interesa, između ostalog, predviđa potragu za obostrano prihvatljivim rešenjima sa našim partnerima“, precizirao je Putin.

Putin je istakao da je u istoriji postojao period kada se Rusija „nažalost nije usuđivala da proglašav svoje nacionalne interese“ i nema ničeg neobičnog u tome što je to počela da čini početkom 2000-ih.

„Jednostavno, nemaju sve zemlje privilegiju da se bore za svoje interese“, dodao je šef ruske države.

Zašto ne prekoreva javno

Predsednik Rusije objasnio je zašto ne voli da kažnjava svoje potčinjene javno, istakavši da se bez kamera vode i oštri razgovori, ali se ne dešava da nekoga vređa ili ponižava.

Prema rečima ruskog lidera, što je viša funkcija čoveka, to on mora pažljivije da se ponaša prema potčinjenima

„Efikasnost rukovođenja nije u spoljašnoj strogosti, već u doslednosti donetih odluka“, objasnio je Putin.

Istovremeno se u kabinetima, van očiju kamere i novinara, „vode i teški razgovori“, priznao je.

„Ne volim, praktično nikada to ne radim, da nekoga prekorevam javno... Ali nije bilo – i to kažem sa određenim ponosom – slučaja da sam nekoga uvredio, prozvao ili, još gore, ponizio. To se nikada ne događa“, naglasio je Putin.

On je dodao da se rad i život ljudi na javnim pozicijama zapravo odvijaju „iza staklenih vrata“, a takva transparentnost omogućava efikasnije antikorupcijske aktivnosti.

Putin je u intervjuu pomenuo i da grub stil komunikacije nije bio svojstven ni njegovim roditeljima.

„Nikada u životu nisam čuo, govorim bez preterivanja, da je moj otac psovao. A da ne govorim za majku. Nisam mogao tako nešto ni da zamislim“, istakao je predsednik Rusije.

Izjave ukrajinskog predsednika imaju negativan uticaj na odnose sa Rusijom 

Putin smatra da će izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je uporedio SSSR i fašističku Nemačku, negativno uticati i na bilateralne odnose i na samog ukrajinskog lidera. 

„Negativno. Mislim da i za njega samog, Vladimira Aleksandroviča, u tome nema ničeg dobrog, imajući u vidu da je i sama Ukrajina stradala u Drugom svetskom ratu“, odgovorio je Putin na pitanje kako izjave Zelenskog mogu uticati na odnose Rusije i Ukrajine.

Zelenski je tokom posete Poljskoj, posle izjave predsednika te zemlje Andžeja Dude, optužio Sovjetski Savez za izbijanje Drugog svetskog rata. Zatim je, govoreći o oslobađanju nacističkog logora smrti Aušvic, nabrojao Ukrajince koji su učestvovali u ovoj operaciji. Pri tome je u svom govoru izostavio činjenicu da su koncentracioni logor, kao i celu Poljsku, oslobodili vojnici Crvene armije.

Ruske vlasti više puta su izjavljivale da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala