Komšije grade „kralja“ među tunelima /video/

Pratite nas
U drugoj polovini naredne godine trebalo bi da počne izgranja tunela Prenj u BiH. Ovaj tunel je najveći i najzahtevniji na auto-putu na koridoru 5c, a biće jedan od tri najduža u Evropi, rekao je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj.

Kreditna sredstva u iznosu od 600 miliona evra za izgradnju tunela Prenj već su osigurale Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

"Ovo je generacijski poduhvat, vrlo izazovan, zahtevan, ne znamo šta će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati da gradimo i neki most, ali sadašnja je procena da će izgradnja kralja, kako smo prozvali tunel Prenj, trajati šest do sedam godina" kazao je Zolj za HMS.

U tom razdoblju, dakle do 2027. odnosno 2028. godine trebala bi, prema rečima Zolja, da bude završena izgradnja kompletnog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu dug 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na severu, na panevropskom koridoru 5C.

Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dve dionice; Zvirovići ( kod Međugorja) – Počitelj dugoj 10,5 kilometara, te mostu Počitelj preko reke Neretve dugom blizu 1.000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebalo da budu završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj-Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri meseca.

U naredna dva meseca trebalo bi da počnu radovi na deonici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022. godine, a godinu kasnije auto-put bi s juga došao do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke.

Na severu Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva meseca probija se tunel Ivan, a za dva meseca bit će izabran izvođač za sedam kilometara dugu deonicu Tarčin-Tunel Ivan.

U proleće 2022 planiran je završetak izgradnje te deonice i tunela Ivan čime će auto-put stići do Bradine. Za deonicu Bradina-Ovčari kod Konjica dugu 11 km, prema rečima izvršnog direktora Autocesta FBiH radiće se novi projekat budući da je došlo do promene trase.

U središnjem delu privode se kraju radovi na veoma zahtevnoj deonici auto-puta Zenica jug-Zenica sever, do Vranduka duge 11 kilometara, koja bi trebalo da bude otvorena krajem novembra ove godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala