Direktor crnogorske policije: Povampirenje četništva ozbiljna pretnja regionu

© Foto : Jutjub/ Vijesti OnlineVeselin Veljović
Veselin Veljović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navodna odbrana ugroženog pravoslavlja, nasrtaji na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države, povampirenje četništva, snaženje desničarskih pokreta ozbiljna su bezbednosna pretnja regionu, izjavio je danas direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović.

Veljović je kazao da Strategija nacionalne bezbednosti između ostalih pretnji prepoznaje verski radikalizam i govor mržnje kao realne pretnje bezbednosti građana.

„Falsifikati kontinuiteta i falsifikatori istorije ugrožavaju vitalne nacionalne interese bezbednosti delujući sa pozicije anticrnogorskog i antidržavnog podrivanja institucija i države“, ocenio je Veljović.

On je dodao da asimetrične i hibridne pretnje i nasrtaji na Crnu Goru dolaze sa prepoznatljivih adresa regiona i međunarodne zajednice.

Podgorički paroh Nikola Pejović - Sputnik Srbija
Podgorički paroh: Direktor policije Crne Gore širi bezbednosnu i zdravstvenu paniku

„Navodna odbrana ugroženog pravoslavlja, nasrtaji na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države, povampirenje četništva, snaženje desničarskih pokreta na platformi nacionalnog šovinizma, radikalizma i ekstremizma ozbiljna su bezbednosna pretnja regionu“, upozorio je Veljović.

On je rekao da je devedesetih godina crkva u jednoj ruci držala krst a u drugoj mitraljez, pozivala se na rodoljublje i patriotizam, dogmama i zabludama manipulisala građanima.

„Jezikom ostrašćenosti, mržnje i isključivosti protiv svih koji se drugačije zovu ili misle propadali su planirani projekti i koštali na stotine hiljada ubijenih, raseljenih i nestalih, ugašenih domova i ognjišta i vekovnog današnjeg zaostajanja“, kazao je Veljović.

On je naveo da su, nažalost, mnogi od tih istih aktera i danas prisutni i došli sa ratovima okrvavljenih prostora.

„I ne žale što se to desilo iskustvom grešnika nego žale što sa tada aktuelnim politikama u započetim projektima nisu uspeli i što je još tragičnije, danas bi trideset godina kasnije, na isti način delovali svesni cene koju smo kao društvo platili“, rekao je Veljović u intervjuu za agenciju Mina.

On je kazao da i danas maloletnu decu u crnogorskim nacionalnim nošnjama pojedinci guraju u prvi plan tamo gde se sve govori i čini da Crna Gora nestane.

Crnogorska policija - Sputnik Srbija
Crnogorska policija: Nećemo obezbeđivati javna okupljanja na kojim je više od 200 ljudi

Veljović je ocenio da se deca i mladi instrumentalizuju da bi se lakše manipulisalo u ostvarenju navodnih svetih ciljeva što predstavlja bezbednosnu pretnju koju najbolje oslikava jezik mržnje i takozvane borbe za ugroženo pravoslavlje i srpstvo na društvenim mrežama.

„Zar nije bezbednosni izazov i pretnja kada to roditelji znaju, prihvataju i odobravaju jer se deca ne rađaju sa mržnjom već je nose iz porodice kao opravdan i koristan način ponašanja i ophođenja“, smatra je Veljović.

On je upozorio da je realno moguće da se istorijske i bezbednosne greške ponove sa nesagledivim posledicama.

„Zar nije primitivizam i ljudsko posrnuće onakav ekstreman način nasrtaja i divljačkog ponašanja prema pripadnicima policijske organizacije koji su nečiji sinovi i roditelji samo zbog toga što profesionalno rade svoj posao i staraju se o interesima mira i bezbednosti“, rekao je Veljović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala