Angela, to tako ne funkcioniše: Tramp napao Nemačku da duguje za NATO hiljadu milijardi dolara

© REUTERS / Carlos Barria Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp napao je Nemačku, rekavši da duguje NATO bilion dolara, odnosno hiljadu milijardi dolara.

Tramp je, u obraćanju okupljenima na predizbornom skupu u Tulsi, rekao da SAD povlače 10.000 svojih vojnika iz Nemačke, jer Berlin duguje NATO, na osnovu nedovoljnih izdataka za odbranu u poslednjih 25 godina, bilion dolara, prenosi Tanjug.

Ponovio je kritiku na račun Nemačke zbog gasovoda Severni tok 2, upitavši „treba da štitimo Nemačku od Rusije, ali Nemačka plaća milijarde za energiju iz novog gasovoda Rusiji“.

U svom govoru on je, kako prenose nemački mediji, u pet navrata pomenuo „Angelu“, nemačku kancelarku Angelu Merkel, i upitao šta je sa novcem koji je Nemačka proteklih 25 godina premalo izdvajala za odbranu.

Kazao je da mu je Merkelova prošle godine obećala da će do 2030. ili možda 2032. ispuniti cilj od dva odsto BDP-a za odbranu.

„Ne Angela, to tako ne funkcioniše“, poručio je Tramp dodajući da će SAD sve dok budu debatovale sa Nemačkom o izdacima za odbranu smanjiti svoje snage u toj zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala