Vojni stručnjaci: Ako bi Amerika napala Rusiju – učinila bi to preko Severnog pola

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najkraće rastojanje između Rusije i SAD je preko Severnog pola, upravo bi tim pravcem i krenuo napad ukoliko bi se Amerika odlučila na ofanzivu, izjavio je vojni stručnjak Vladislav Šurigin.

Kako je rekao, Amerika je tokom Hladnog rata preko 70 godina uvežbavala napad iz vazduha kroz Severni pol, jer upravo taj pravac predstavlja jedan od najvažnijih strateških puteva do političkih i ekonomskih regiona centralne Rusije.

„Uzimajući u obzir gustinu protivvazduhoplovne odbrane, Amerikanci nisu mogli da računaju na napad na SSSR preko Evrope, stoga je Severni pol predstavljao jedino logično rešenje. Međutim, kada je Sovjetski Savez svojim PVO sredstvima blokirao pristup severnim obalama, Amerikanci su bili prinuđeni da pređu sa bombardera na rakete“, objasnio je on.

Šurigin je, međutim, dodao i da se taj element borbe uvežbava i dan danas.

Takođe je ukazao i na to da ruska avijacija danas ima čime da odgovori na ove izazove, te da ruski piloti često uvežbavaju kontra scenario.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala