Srbija primenila suverenitet nad Kosovom: Partija Aljbina Kurtija optužuje vladu u Prištini

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbori Srbije na KiM su više od glasanja, to je efikasna primena suvereniteta Srbije na Kosovu, saopštilo je Samoopredeljenje, partija Aljbina Kurtija, optužujući vladu u Prištini da je odgovorna za to.

„Održavanje izbora Srbije na Kosovu i tretiranje Kosova kao svog dela je kršenje integriteta i suvereniteta. Kosovski Srbi za Skupštinu Srbije 21. juna neće glasati kao glasači u inostranstvu s dvojnim državljanstvom, poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini, već kao građani unutar Srbije i na glasačkim mestima koje su otvorile vlasti Srbije u opštinama Republike Kosovo", kaže se u reakciji Samoopredeljenja, prenosi Tanjug.

Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija
Beograd sad može u pregovore sa sloganom: Celo Kosovo je deo Srbije

Kako se navodi u saopštenju te stranke, „nelegalna i nelegitimna kosovska vlada ćuti pred mešanjem Srbije“.

„Omogućavanjem ovih izbora srpske tvrdnje su opravdane i legitimisane. Nakon ukidanja mera reciprociteta i odricanja od članstva u međunarodnim organizacijama, vlada je u roku od nekoliko dana ugrozila sve što se tiče zaštite državnih interesa i integriteta države Kosovo. Ovakav način glasanja, kada jedna država otvori biračka mesta na teritoriji druge, bez presedana je. Srpskih glasača ima i u drugim delovima regiona, ali nigde drugde Srbija ne može da otvori biračka mesta, čak ni u Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju koje je objavila Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

U međuvremenu, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti rekao je da je dozvolio održavanje ovih izbora na osnovu prethodne prakse, podseća Koha.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala