Rusija upozorava: Situacija sa Donbasom potencijalno veoma opasna

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaObmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je situacija u vezi sa regulisanjem konflikta u Donbasu potencijalno veoma opasna, jer u Kijevu sve češće govore o nemogućnosti realizacije Minskih sporazuma.

„Znate da tamo deluje Kontakt-grupa koja prilično aktivno pokušava da pronađe zajedničke tačke. Ponegde uspeju da približe gledišta, negde ne“, rekao je Peskov za „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, sve češće izjave o tome nisu u obavezi ili nisu u mogućnosti da realizuju Minske sporazume ne mogu da ne izazivaju zabrinutost.

„Ako takve izjave i u budućnosti budu česte i ako to budu zvanična saopštenja, to će situaciju odvesti u ćorsokak“, dodao je on.

Govoreći o Ukrajini, Peskov je poželeo brzo ozdravljenje supruzi predsednika Ukrajine Eleni Zelenskoj, koja se leči od virusa korona.

Ranije je ruski predstavnik u Kontakt-grupi u Minsku Boris Grizlov saopštio da su predstavnici Ukrajine prvi put u istoriji Kontakt-grupe otvoreno izjavili tokom pregovora o rešavanju situacije na istoku Ukrajine, da Minski sporazumi nisu obavezujući.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji. Prema poslednjim podacima UN-a, u sukobu je do sada stradalo oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala