Rusija: Ekonomski gledano – „Severni tok 2“ je već gotov projekat

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaMinistar energetike Rusije Aleksandar Novak na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.
Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ je sa ekonomske i investicione tačke gledišta završen projekat, izjavio je ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak.

Trenutno se, kako je rekao, ulažu maksimalni napori kako bi i fizički taj projekat bio realizovan u potpunosti.

Novak je u intervjuu za list „Hadelsblat“ rekao i da je „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat koji će doprineti energetskoj sigurnosti Evrope.

Pored toga, naveo je, ovaj gasovod će uticati na povećanje konkurentnosti kada je reč o energetskom tržištu.

„Sankcije i bilo kakve ograničavajuće mere protiv ovog gasovoda su apsolutno nezakonite i neadekvatne. Reč je o suštom protekcionizmu“, naglasio je.

Novak je ocenio i da SAD žele silom da nametnu Evropi svoj prirodni gas, što predstavlja mešanje u suverenitet evropskih zemalja.

Gasovod „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog  toka“.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene AmeričkeDržave, koje promovišu tečni prirodni gas u EU.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala