Knjige i filmovi u plamenu: Može li Amerika pobediti rasizam cenzurom?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je politička korektnost okvir u kojem treba da razumemo književna, filmska i druga umetnička dela? Da li je savremenim čitaocima, gledaocima i ljubiteljima umetnosti potrebno objašnjavati istorijski i društveni kontekst u kojem su nastale knjige, filmovi i druga dela umetnosti?

Na ova pitanja podstakla nas je vest o tome da je HBO maks privremeno povukla filmski klasik „Prohujalo s vihorom“ sa svoje striming platforme, u svetlu antirasnih protesta koji su se razbuktali širom Amerike. O tome smo razgovarali s profesorkom anglistike Univerziteta u Novom Sadu Vladislavom Gordić Petković, profesorkom Beogradskog univerziteta Radojkom Vukčević i filmskim kritičarem Miroljubom Stojanovićem iz Filmskog centra Srbije.

Goli otok kao tamna mrlja u istoriji bivše Jugoslavije, komunizma, socijalizma i vladavine Josipa Broza bio je inspiracija za sarajevskog fotografa koji živi u Parizu Milomira Kovačevića Strašnog. Izložba fotografija pod nazivom „Dobrodošli na Goli otok“ do 30. jula biće postavljena u beogradskoj galeriji „Artget“. U razgovoru za Sputnjikovu Orbitu kulture Kovačević otkriva kakav je bio njegov susret s prizorima na Golom otoku i na koji je način svoje utiske preneo u vizuelni medij.

Kreativnost, sloboda, urbani duh, sve je to bilo rezervisano za novi talas – muzički pravac koji je dobio kultni status u jugoslovenskoj istoriji muzike i kulture i možda se s pravom naziva „poslednjim snom Jugoslavije“. Beogradski novinar i reditelj Dušan Vesić napisao je knjigu „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa, kojim je zaokružio trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. S autorom smo razgovarali o jednoj značajnoj kulturnoj epohi koja je obeležila detinjstvo i mladost nekoliko generacija bivše Jugoslavije.

Arheolog Marko Aleksić, autor knjige „Srpske zemlje pre Nemanjića“, otkrio nam je kakva su nova, senzacionalna saznanja o kretanju srpskih i drugih slovenskih plemena na Balkanu donela novija istraživanja naših arheologa.

Kakav je osećaj deklamovati rusku klasiku pred publikom na Crvenom trgu u Moskvi otkrivaju nam devojčice Svetlana Kršljanin i Nađa Matović, učesnice superfinala međunarodnog takmičenja „Živa klasika“, koje je održano na Dan ruskog jezika, 6. juna.

Orbita kulture: Knjige i filmovi u plamenu - Može li Amerika pobediti rasizam cenzurom?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala