„Procurio“ kombinovani test, policija locirala školu u Novom Pazaru

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPolaganje testa
Polaganje testa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učenik slikao i proširio test male mature među đacima, piše „Blic“. Policija već locirala školu u Novom Pazaru.

Rešenja kombinovanog testa koji su osmaci polagali danas između devet i 11 časova, pojavila su se među đacima u trenutku kada su ga tokom jutra osmaci polagali.

Test se proširio među osmacima Osnovne škole „Bratstvo“ u Novom Pazaru, navodi beogradski list.

Policija je već angažovana i radi proveru dvoje profesora koji su nadgledali polaganje u učionici iz koje je test iscurio.

Osnovano se sumnja da su dozvolili učeniku fotografisanje, jer je dvoje profesora nadgledalo učionicu u kojoj polaže manje od deset đaka. Test se pojavio među đacima kada je polaganje već trajalo.

Na sajt Ministarstva sa imejla za koji se proverava da li je „otvoren“ samo u ovu svrhu, izvesna „Azra“ je poslala iza devet časova prvi deo testa, a potom oko 9.30 drugi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za „Blic“ da je već utvrđeno da je test fotografisao osmak škole u Novom Pazaru, koji je uneo mobilni telefon u učionicu.

„Đak je uneo telefon, iako su u svim školama u Srbiji na ulazu u učionicu raspoređeni kontrolori kojima se predaje telefon. Sumnjamo da je u pitanju smišljena sabotaža, jer je đak uneo telefon iako prolazi kontrolu, a test je fotografisao tokom polaganja u učionici u kojoj je manje od deset osmaka na dvoje učitelja koji nadgledaju proces. Ne želim da prejudiciram, ali ovo nije bilo moguće izvesti bez nastavnika i oni će imati priliku da sve potanko objasne policiji“, kaže Šarčević.

On dodaje da je zlonamerno reći da je test provaljen.

„Da bismo mogli da kažemo da je test provaljen, to bi značilo da su svi učenici morali da imaju mobilne telefone, što nije slučaj. Kako sada stvari stoje, ’diverzijom‘ se okoristilo sedam-osam učenika u toj učionici. Dan ranije osujetili smo na vreme ovakav pokušaj u Nišu“, ističe ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala