Poljska: Američke trupe spasile zemlju od „ruskog uticaja“

© AP Photo / Alik KepliczPoljski i američki vojnici u NATO vežbi "Anakonda" u Poljskoj
Poljski i američki vojnici u NATO vežbi Anakonda u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je prisustvo američkih trupa u zemlji spasilo Poljsku od „ruskog uticaja“.
„Najvažnije je da se ovde nalaze na hiljade američkih vojnika, Amerikanci grade svoju bazu protivvazdušne odbrane u Redzikovu“, istakao je lider Poljske na brifingu.

Prema njegovim rečima, prisustvo američkih trupa u Poljskoj garantuje da Republika „više nije zona ruskog uticaja“. Duda smatra da Varšava postaje „nezavisna od Rusije“.

„Uskoro će ta nezavisnost postati potpuna — kada izgradimo ’Baltički gasovod‘ i kada budemo imali slobodu izbora od koga da kupujemo gas — od Rusije ili drugih dobavljača. Tada ćemo biti u potpunosti nezavisni“, konstatovao je Duda.

On je dodao da će Poljska „steći nezavisnost kada završe kanal preko Baltičke prevlake (deo kopna između Kalinjingradskog i Gdanjskog zaliva) i kada ne budu morali da pitaju Ruse da li mogu uploviti u zaliv iz Baltičkog mora“.

„Tada ćemo imati pravi izbor i pravu nezavisnost od Rusije“, zaključio je Duda.

Cilj izgradnje „Baltičkog gasovoda“ je oslobađanje zavisnosti Poljske i baltičkih zemalja od ruskog gasa. Ovaj projekat je prvobitno bio označen kao konkurent „Severnom toku 2“, ali ruski eksperti smatraju da će on zapravo ojačati odnose Rusije i Nemačke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala