Mediji: Indija se naoružava – hitno kupuje 33 ruska borbena lovca

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaLovci MiG-29 i Su-30SM akrobatskih grupa "Ruski vitezovi" i "Striži" na probi vazdušnog dela Parade pobede
Lovci MiG-29 i Su-30SM akrobatskih grupa Ruski vitezovi i Striži na probi vazdušnog dela Parade pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Usled povećanja napetosti u odnosima sa Kinom u Istočnom Ladahu, Ratno vazduhoplovstvo Indije uputilo je predlog Vladi o kupovini 33 nova ruska lovca, prenosi indijska agencija ANI pozivajući se na izvore u vladi.

Kako se navodi, indijsko Ratno vazduhoplovstvo ima u planu da kupe 21 avion MiG-29 i 12 aviona Su-30MKI.

„Vazduhoplovne snage rade na tom planu već neko vreme, ali sada su ubrzali proces. Predlog u vrednosti od 60 milijardi rupija (oko 700 miliona evra) biće sledeće sedmice dostavljen Ministarstvu odbrane u cilju konačnog odobrenja“, rekao je sagovornik agencije.

Kako se navodi, Indija je do sada kupila više od 250 ruskih lovaca Su-30. Ističe se da Vazduhoplovne snage žele da zamene avione koje su izgubili u različitim katastrofama novim suhojima Su-30MKI.

Ratno vazduhoplovstvo Indije takođe poseduje tri eskadrile MiG-29. Oni se regularno modernizuju i igraju važnu ulogu u sistemu PVO zemlje.

Nedavno je indijska vojska saopštila da je 20 njenih pripadnika poginulo u sukobu sa kineskim vojnicima na spornoj himalajskoj granici. Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da su kineska i indijska strana rešene da pitanje oko sporne granice na Himalajima reše mirnim putem. Indijski premijer Narendra Modi je, međutim, poručio da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala