Lavrov: Prisustvo NATO-a kod granica Rusije i Belorusije – provokacija

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da prisustvo NATO-a kod granica Rusije i Belorusije nosi provokativni karakter, kao i da su Rusija i Belorusija zainteresovane za očuvanje Sporazuma o otvorenom nebu. Šef ruske diplomatije danas je, nakon Beograda, otputovao u posetu Minsku.

„Obratili smo pažnju na odnose sa EU i SAD, širenje aktivnosti NATO-a u neposrednoj blizini naših granica, pre svega u baltičkom regionu i Poljskoj. Takvi postupci Alijanse su otvoreno provokativne prirode i vode ka daljoj fragmentaciji evropskog bezbednosnog prostora“, rekao je Lavrov na brifingu u Minsku, nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

Šef ruske diplomatije je istakao da je na pregovorima sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Vladimirom Makejem bilo govora o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja.

„Negativno smo ocenili najavljeni izlazak Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu. Slažemo se da, pored toga što je Vašington raskinuo Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, taj korak šteti globalnoj bezbednosti i sistemu sporazuma u oblasti kontrole naoružanja. Rusija i Belorusija nisu zainteresovane za zaoštravanje međunarodne situacije, usmereni smo na ravnopravni dijalog bez ultimatuma, bez optužbi i uzimajući u obzir interese svih strana “, rekao je Lavrov.

On je dodao da su se Moskva i Minsk dogovorili da tesno sarađuju u okviru Sporazuma o otvorenom nebu.

Na sastanku u Minsku, šefovi diplomatije Rusije i Ukrajine potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju viza.

Dokument predviđa da stranci, koji dobiju belorusku vizu, mogu da uđu na teritoriju Rusije i obrnuto. Vize će se uzajamno priznavati na boravak do 90 dana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala