EU produžila ekonomske sankcije Rusiji na pola godine

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi država i vlada Evropske unije tokom onlajn-samita doneli su odluku da produže na pola godine ekonomske sankcije protiv Rusije, koje ističu 31. jula, saopštila je šefica Evropskog veća Šarl Mišel na pres-konferenciji nakon sastanka.

 

„Kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron obavestili su lidere o realizaciji Minskih sporazuma, te sada možemo preći na proceduru produžavanja sankcija protiv Rusije“, izjavila je Mišel.

Kako se navodi, lideri zemalja EU su došli do zaključka da nema napretka u realizaciji Minskih sporazuma, zbog čega su odlučili da produže sankcije za šest meseci .

Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskog sporazuma.

Evropska unija je 2014. godine uvela Rusiji sankcije zbog događaja u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom. Ograničavajuće mere su više puta produžavali i širili. Pregovori o bezviznom režimu su obustavljeni,  a uvedena je zabrana na ulazak u EU zvaničnika iz Rusije,a njihova imovina je zamrznuta. Uvedene su ograničavajuće mere trgovinskog, finansijskog i vojnog karaktera. Kao odgovor na to, Rusija je zabranila uvoz pojedinih prehrambenih proizvoda iz EU.

Ranije je Evropska unija produžila na godinu sankcije Rusiji u okviru politike nepriznavanja ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala