Moć ruskog oružja: Čime će ovogodišnja parada povodom Dana pobede oduševiti svet /video/

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSamohodna artiljerijska oklopna vozila "Msta S" na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Samohodna artiljerijska oklopna vozila Msta S na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na ovogodišnjoj paradi koja će biti održana 24. juna Crvenim trgom u Moskvi proći će rekordan broj vojne tehnike -234 jedinice savremene i istorijske kopnene vojne tehnike, a neke od njih gledaoci će imati priliku da vide prvi put, prenosi televizija „Zvezda“.

Mehanizovani deo parade Pobede otvoriće najmasivniji tenk iz perioda Drugog svetskog rata T-34-85. Vozilo je bazirano je na modelu T-34 iz 1942. godine. Ugradnja topa kalibra 85 milimetara i strukturalna poboljšanja značajno su povećali borbenu efikasnost u poređenju sa T-34-76.

Nakon istorijske tehnike, na najlepšem trgom u Rusiji pojaviće se oklopna vozila „Tigar-M“ i „Tajfun-K“. „Tigar“ je napravljen za prevoz ljudi i robe. Savremeni oružani sukobi pokazali su da je takva tehnika veoma tražena i da u mnogo situacija može da spasi život vojnicima.

Na vojnoj paradi učestvovaće i haubice „Msta-S“ i „Koalicija-SV“. Najnovija samohodna haubica „Koalicija-SV“ kalibra 152 milimetra namenjena je uništavanju taktičkih nuklearnih sredstava, oklopnih vozila, artiljerijskih i minobacačkih baterija, žive sile i drugih objekata.

Obalski raketni kompleks „Bal“ biće prvi put predstavljen u Moskvi na vojnoj paradi, a u stanju je da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Gledaoci će prvi put imati priliku da vide teški višecevni raketni sistem „Tosočka“, koji će zvanično biti predstavljen na Paradi pobede 24. juna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da će Parada pobede, povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu biti održana 24. juna. Parada, koja se tradicionalno održava 9. maja, odložena je, po odluci predsednika, zbog pandemije virusa korona.

Konvoj vojne tehnike kreće se prema Moskvi - Sputnik Srbija
U Moskvu stigla vojna tehnika za Paradu pobede /foto, video/

Zbog virusa korona Dan pobede je 9. maja bio obeležen vazdušnom paradom u Moskvi. Nebo nad Moskvom ispunilo je 75 aviona i helikoptera, koji su leteli u različitim formacijama, a posebno su bile prikazane i specijalne akrobacije.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala