Amerika: Nećemo dozvoliti Rusiji i Kini da jačaju nuklearni arsenal

© Sputnik / A. Zubcov / Uđi u bazu fotografijaNuklearno oružje
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika neće dozvoliti Rusiji i Kini da napreduju u modernizaciji i povećanju broja nuklearnog oružja, rekao je stalni predstavnik SAD na Konferenciji o razoružavanju Robert Vud u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“.

Prema njegovim rečima, SAD takođe modernizuju svoje naoružanje, ali ne povećavaju broj tehnike.

„Moramo se suočiti sa sve većim izazovima koji dolaze od Rusije i Kine, i reagovati na njih. Ne možemo zatvoriti oči na to. Zbog toga, kada se Rusija i Kina kreću putanjom koja je drugačija od naše, mi moramo preduzeti ono što odgovara našim nacionalnim interesima i interesima naših saveznika“, istakao je Vud.

Stalni predstavnik SAD posebno je ukazao pažnju na opasnost koja dolazi od Kine. Prema njegovim rečima, zalihe nuklearnog oružja u toj zemlji u poslednjih deset godina su se mogle udvostručiti. SAD smatraju da se to može sprečiti, ako strane sklope zajednički sporazum.

„Kina je bila oslobođena od bilo kakvih ograničenja kada je reč o kontroli naoružanja, jer sporazumi, koje su ranije sklopile SAD i Rusija, ne uključuju Kinu. Smatramo da je odavno vreme da i Kina sedne za pregovarački sto. Nastavićemo da insistiramo na tome“, rekao je Vud.

Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da razmišljaju o produženju sporazuma o strateškom naoružanju sa Rusijom, koji ističe 2021. godine, ali predlažu da se proširi na širok spektar novog oružja, koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom, a takođe predlažu da se u sporazum uključi i Kina. Kina je izjavila da nije zainteresovana za takve pregovore.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala