Stoltenberg: Važno zaključivanje novog sporazuma o strateškom naoružanju između SAD i Rusije

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO smatra da je važno zaključiti novi sporazum o strateškom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i nastaviće da prati napredak dijaloga, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane bloka.
„Novi Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) je bilateralni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali važan je za sve članice NATO-a... Sjedinjene Američke Države nastavljaju konsultacije sa saveznicima dok nastavljaju dijalog sa Rusijom. Takođe smo izjavili da je, naravno, važno da se između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zaključi sporazum koji bi bio izbalansiran“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar uveren je da Kina takođe treba da postane deo mehanizma kontrole strateškog naoružanja.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ranije je potvrdio za Sputnjik da će se ministarske konsultacije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o kontroli naoružanja i strateške stabilnosti održati u Beču 22. juna.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio je da će Amerika održati pregovore sa Rusijom o strateškoj stabilnosti, kao i da je na sastanak pozvana i Kina.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) ističe 2021. godine, a Sjedinjene Američke Države navode da bi za njegovo produžavanje trebalo uključiti Kinu i čitav niz oružanih sistema koji ranije nisu bili deo ugovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala