Putin: Sovjetski Savez bio presudan za poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Evgueniy Jaldey / Uđi u bazu fotografijaSovjetske trupe ulaze u Beč nakon što su oslobodile grad od nacističkih snaga (arhiva)
Sovjetske trupe ulaze u Beč nakon što su oslobodile grad od nacističkih snaga (arhiva) - Sputnik Srbija
Pratite nas
SSSR i Crvena armija bili su presudni za poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bez obzira ko u naše vreme pokušao da dokaže suprotno, napisao je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom autorskom članku o istoriji Drugog svetskog rata, objavljenom u časopisu „Nešenal interest“ na engleskom jeziku.

„Sovjetski Savez i Crvena armija, ko god danas pokušavao da dokaže suprotno, dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma“, istakao je šef ruske države. Putin je naglasio da se „mi borimo za istinsku, bez ulepšavanja i nezataškanu istinu o ovom ratu“, piše u članku pod nazivom „Istinite pouke 75. godišnjice Drugog svetskog rata“.

On je naglasio da ne postoje nikakvi arhivski dokumenti koji ukazuju na to da je Sovjetski Savez razmatrao mogućnost preventivnog napada na Nemačku.   

„Mnogo novih nedavno otkrivenih ili deklasifikovanih materijala korišćeno je i u pripremi ovog članka. U vezi s tim, mogu potpuno odgovorno da izjavim: ne postoje arhivski dokumenti koji bi potvrdili sumnje da je SSSR nameravao da započne preventivni rat protiv Nemačke“, precizirao je ruski lider.

Putin je naveo da se komanda sovjetskih oružanih snaga zaista vodila doktrinom koja je u slučaju agresije podrazumevala brzo odbijanje neprijateljskih dejstava, prelazak na ofanzivu „i vođenje rata na neprijateljskoj teritoriji“.

„Međutim, takvi strateški planovi nisu podrazumevali nikakvu nameru da prvo napadnu Nemačku“, zaključio je Putin.

Ceo autorski članak predsednika Rusije uskoro ćete moći da pročitate na sajtu Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala