Putin: Samit lidera nuklearne petorke UN treba da potvrdi duh savezništva

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samit lidera nuklearne petorke UN – Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije pomoći će da se pronađu odgovori na savremene pretnje  i izazove, i treba da potvrdi duh savezništva, piše ruski predsednik Vladimir Putin u svom članku pod nazivom „Istinite pouke 75. godišnjice Drugog svetskog rata“, koji je objavljen u časopisu „Nešenel interest“.

„Samit Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije može igrati važnu ulogu u pronalaženju zajedničkih odgovora na savremene izazove i pretnje i pokazati našu zajedničku privrženost duhu savezništva, humanističkim idejama i vrednostima, za koje su se borili naši očevi i dede“, ističe ruski predsednik.

Zemlje „nuklearne petorke“ UN treba da veruju jedne drugima u cilju uspešnih pregovora i jačanja bezbednosti na planeti, konstatovao je ruski predsednik.

„Polazeći od zajedničke istorije, možemo verovati jedni drugima i to treba da činimo. To će poslužiti kao čvrsta osnova za uspešne pregovore i usklađene akcije u ime jačanja stabilnosti i bezbednosti na planeti i u ime prosperiteta i blagostanja svih zemalja. Bez preuveličavanja, to je naša zajednička dužnosti i odgovornost pred celim svetom, pred sadašnjim i budućim pokolenjima“, napisao je Putin u svom članku za „Nešenel interest“.

On je dodao da se nada da će se sastanak lidera nuklearne petorke UN održati što pre.

„Naše kolege, gospodin Si Đinping, gospodin Makron, gospodin Tramp, gospodin Džonson podržali su rusku inicijativu da se održi sastanak lidera pet nuklearnih sila – stalnih članica Saveta bezbednosti (UN). Zahvalni smo im za to i nadamo se da će se sastanak održati što pre“, istakao je predsednik Rusije.

On je precizirao da Rusija predlaže da se na samitu razgovara o opštim principima globalnih pitanja, kontroli naoružanja i drugim bezbednosnim pitanjima. Putin predlaže da se otvoreno razgovara o očuvanju mira, jačanju globalne i regionalne bezbednosti, kao i suprotstavljanju terorizmu, ekstremizmu i drugim izazovima i pretnjama.

Prema njegovim rečima, posebna tema predstojećeg sastanka lidera nuklearne petroke biće globalna ekonomija i prevazilaženje krize, izazvane virusom korona.

Ruski lider je naglasio da zemlje preduzimaju neviđene mere za zaštitu zdravlja i života ljudi i podršku građana koji su se našli u teškim životnim situacijama.

„Naša sposobnost da radimo zajedno i usaglašeno kao pravi partneri pokazaće koliko će biti ozbiljne posledice pandemnije i kojom brzinom globalna ekonomija može izaći iz recesije“, piše Putin u svom članku.

Putin je precizirao da Rusija ima ideje i inicijative za predstojeći samit.

„Dnevni red predstojećeg samita, koji je predložila Rusija, izuzetno je važan i aktuelan, kako za naše zemlje, tako i za ceo svet“, konstatovao je ruski predsednik.

On je istakao da je nedopustivo da se ekonomija pretvara u instrument pritiska i konfrontacije.

Ceo članak ruskog predsednika uskoro ćete moći da pročitate na sajtu Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala