Prvi predsednik Kazahstana zaražen koronom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev zaražen je virusom korona, izjavio je njegov portparol Ajdos Ukibaj.
„Nažalost, virus korona nije zaobišao ni našeg prvog predsednika. On se trenutno nalazi u samoizolaciji. Nema razloga za brigu. Nursultan Nazarbajev nastavlja da radi na daljinu“, napisao je portparol na svom Tviter nalogu.

​Dodao je da je Nazarbajev „čovek snažne volje“ i da je siguran da će „uspešno prevazići ovaj test“.

Kazahstan je prošle godine nakon tri decenije dobio novog predsednika. Nursultan Nazarbajev bio je na čelu Kazahstana skoro 30 godina, od 1990. godine. On je 20. marta 2019. godine objavio da silazi sa funkcije predsednika. Nazarbajev je do izbora za novog predsednika prebacio svoja ovlašćenja na Kasima Žomarta Tokajeva, koji je do tada bio predsednik Senata.

Nazarbajev je 2019. godine rekao da ne napušta sasvim politički život u svojoj zemlji i da će zadržati funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti, koja je doživotna. „Biću s vama i služiti vam do svog poslednjeg dana”, poručio je.

U znak poštovanja prema bivšem predsedniku, odlučeno je da se prestonica Kazahstana preimenuje u – Nursultan. Astana je dobila ime 1998. godine, kada je postala prestonica Kazahstana. Pre toga, taj grad se zvao Akmola.

Prema poslednjim podacima, u Kazahstanu je zabeleženo 15.877 slučajeva obolelih od virusa korona. Za protekla 24 časa zabeleženo je 335 osoba zaraženih tim virusom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala