Lavrov: Nećemo zaboraviti žrtve NATO agresije, poginjemo glave pred žrtvama tog zločina /video, foto/

© Sputnik / Radoje PantovićSergej Lavrov u obilasku izložbe „Odbrana 78“
Sergej Lavrov u obilasku izložbe „Odbrana 78“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obišao je u pratnji srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina izložbu povodom dve decenije od NATO agresije, koja prikazuje tok agresije i hrabri otpor koji je pružila Srbija tokom 78 dana bombardovanja.

Ministru Lavrovu, koji je bio u pratnji ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka i svog zamenika Aleksandra Gruška, pokazali su, uz zvuke sirena, kako se odvijala agresija  NATO-a, od uzroka i istorijata terorističke OVK do bombardovanja civilnih objekata, žrtava, uključujući i decu.

Među eksponatima su i zarobljeno oružje OVK, kao i oprema zarobljenih američkih marinaca, raketni sistemi kojima se RV PVO vojske SR Jugoslavije suprotstavila neprijateljskim avionima, slike pilota koji su učestvovali u akcijama, ali i brojni podaci o posledicama NATO agresije po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

© Sputnik / Radoje PantovićUpis Sergeja Lavrova u knjizi sećanja na izložbi posvećenoj odbrani Srbije od NATO agresije
Lavrov: Nećemo zaboraviti žrtve NATO agresije, poginjemo glave pred žrtvama tog zločina /video, foto/ - Sputnik Srbija
Upis Sergeja Lavrova u knjizi sećanja na izložbi posvećenoj odbrani Srbije od NATO agresije

Najpotresniji deo izložbe je tzv. Sigurna soba, u kojoj su na „drvetu žalosti“ izložene fotografije sve dece stradale u bombardovanju. U sobi se neprestano čitaju njihova imena — od male Milice iz Batajnice, do dece nastradale na mostu u Varvarinu.

Izložbom je obuhvaćen i prikaz sklapanja Kumanovskog sporazuma, ali i ono što je usledilo nakon što je vojska SR Jugoslavije napustila Kosovo i Metohiju.

Ruski ministar je obišao i sobu u kojoj su prikazane fotografije svih poginulih pripadnika vojske SR Jugoslavije.

© Sputnik / Radoje PantovićMinistri Sergej Lavrov i Aleksandar Vulin na izložbi „Odbrana 78“
Lavrov: Nećemo zaboraviti žrtve NATO agresije, poginjemo glave pred žrtvama tog zločina /video, foto/ - Sputnik Srbija
Ministri Sergej Lavrov i Aleksandar Vulin na izložbi „Odbrana 78“

U postavci izložbe su i prikazi odbrane na Košarama i Paštriku, a u jednoj od izložbenih prostorija nalazi se pano na kom se citira deo transkripta telefonskog razgovora bivšeg američkog predsednika Bila Klintona i tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina, u kojem se Klinton zahvaljuje Jeljcinu što nije dao Srbiji S-300.

Lavrov se na kraju upisao u Knjigu utisaka:

„Nećemo zaboraviti agresiju NATO-a protiv Jugoslavije, saginjemo glave pred žrtvama tog zločina. Rusija i Srbija nastavljaju da se bore protiv mešanja u unutrašnje poslove suverenih država, protiv nelegitimne primene sile, za strogo poštovanje principa Povelje UN i međunarodnog humanitarnog prava.“

Izložba u Muzeju Grada Beograda otvorena je 2019. godine povodom dve decenije od NATO agresije.

Autor izložbe je Dušan Jovović, a ova multimedijalna i interaktivna postavka prvi put prikazuje javnosti dosad nepoznate video i štampane materijale.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala