Sveštenike optužuju za nasilne proteste: Đukanovićev DPS tvrdi da će molitve SPC ostati neuslišene

© Sputnik / Nebojša PopovićGradonačelnik Budve Marko Carević nakon puštanja na slobodu
Gradonačelnik Budve Marko Carević nakon puštanja na slobodu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića oglasila se danas povodom dešavanja u Budvi, navodeći da „predvodnička uloga sveštenika SPC u nasilnim protestima i pobunama“ u tom gradu pokazuje da ta verska zajednica „otvoreno pokazuje svoje namere da nelegalnim načinom, sa ulice, pokuša da smeni legitimnu državnu vlast“.

DPS jučerašnju podršku sveštenstva SPC predsedniku opštine Budva ocenjuje kao besmislenu.

​„Jučerašnje nemušto objašnjenje budvanskog sveštenika, da oni svojim prisustvom zapravo daju podršku predsedniku crkvene opštine Marku Careviću, nesuvislo je i besmisleno. Jer niko ne osporava Carevićev legitimitet na crkvenoj poziciji, već je on, saglasno većinskoj volji odbornika lokalne skupštine, smenjen sa položaja predsednika Opštine Budva. To što SPC smatra, da Careviću crkvena funkcija daje za pravo, da suprotno volji odbornika, i dalje bude i predsednik opštine, pokazuje da oni žive u zabludi da je Crna Gora teokratska država i da se saglasno toj pogrešnoj pretpostavci i njeno sveštenstvo nakaradno ophodi prema državnim institucijama, zakonima i Ustavu“, kaže se u saopštenju.

Građani okupljeni ispred budvanske Opštine nakon hapšenja gradonačelnika - Sputnik Srbija
Otac Miajlo o hapšenju u Budvi: Ne damo svetinje znači – ne damo Čoveka!

Iz DPS-a postavljaju pitanje u kakvoj su vezi smena vlasti u Budvi i Zakon o slobodi veroispovesti.

„Imajuću u vidu veoma učestale i isto toliko neubedljive izjave Mitropolita i njegovih saradnika, da je predmet spora Crkve sa državom isključivo Zakon o slobodi veroispovesti, postavlja se logično pitanje: u kakvoj su tačno korelaciji smena vlasti u Budvi i spomenuti zakon? Ona naravno ne postoji, nego su sveštenici SPC krenuli u otvorenu pobunu i rušenje legitimne vlasti, manipulišući ‘vernim narodom’. Što pre shvate da će im te ‘molitve’ ostati neuslišene, i da će se morati povinovati ovozemaljskim zakonima, biće bolje za sve“, navodi DPS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala