Dačić: Mi biramo ko će nam biti prijatelj i s kim ćemo da sarađujemo

Poklon od ministra Dačića – gitara
Poklon od ministra Dačića – gitara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da je Srbija ta koja bira ko će joj biti prijatelj i s kim će da sarađuje.

Na pitanje novinara, na zajedničkoj konferenciji posle sastanka, da li taj rastući pritisak na Srbiju, zbog Kine i Rusije, može da dovede do promene spoljne politike posle izbora, uključujući i NATO, Dačić je naglasio:

„S kim ćemo mi da sarađujemo i ko će nam biti prijatelj — to je nešto što mi biramo. Niko to ne može da nam nameće. Mi imamo dobre političke odnose i sa Rusijom i sa Kinom, ali smatram da imamo znatno slabije ekonomske odnose od političkih i da naša saradnja treba da bude još veća. A mnogo veću ekonomsku saradnju sa Kinom i Rusijom imaju te zapadne zemlje koje nas napadaju zbog toga.“

On je dodao da Srbija nikada neće uraditi ništa na štetu svojih prijatelja, jer ni naši prijatelji nisu niti će učiniti nešto što je na našu štetu.

„A što se tiče NATO-a, mi sa njima imamo saradnju kroz Partnerstvo za mir i druge programe, ali pitanje članstva uopšte nije prisutno u našem javnom životu. Niko to ni ne spominje i svi to znaju“, rekao je Dačić.

Upitan o primedbama zapadnih zvaničnika, među njima navodno i šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja, na račun opredeljenja Srbije da tokom pandemije virusa korona više sarađuje sa Kinom i Rusijom, nego sa EU, Dačić kaže:

„EU je na početku (pandemije) imala krajnje problematičan stav po pitanju solidarnosti, prvo među članicama Unije, a onda i prema zemljama izvan Unije. Mi smo dobili humanitarnu pomoć od Rusije i Kine i na tome smo izuzetno zahvalni. Od Kine smo dobili priliku i da nešto kupimo, mislim na respiratore. Znamo ko su naši prijatelji.“

Lavrov: Besplatna pomoć među prijateljima je normalna stvar

Na to se nadovezao i ruski ministar, napomenuvši da je i sam nedavno razgovarao sa Boreljom, te da on nije imao nikakve primedbe na račun Rusije i Kine kada je reč o borbi protiv virusa korona.

On je dodao da je i sam čuo primedbe o tome da je Rusija iskoristila pomoć Srbiji i Italiji tokom pandemije kao propagandu, da su to Potemkinova sela i slično.

„Upozoravali su one koji su od nas tražili pomoć da Rusija ništa ne daje džabe. Ali, mi imamo poslovicu — svako priča o onome što ga boli. Ako neki zapadni analitičari smatraju da neko nekome pomaže i za to treba nešto da dobije, onda znači, to su vrednosti u liberalnim krugovima. U našim krugovima sa Srbijom i drugim zemljama koji promovišu istinske hrišćanske vrednosti, besplatna pomoć je normalna stvar među prijateljima“, rekao je Lavrov.

Govoreći o posredničkoj ulozi EU u pregovorima Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je Brisel, kao garant sporazuma, trebalo znatno više da se angažuje na pitanju njegovog sprovođenja.

„Ali, to je taktika sprovođenja jednostranih poteza da bi se zaboravile ranije obaveze. Danas niko više ne govori o ZSO nego o taksama, sad su svi zadovoljni ukidanjem taksi, a niko ne govori o onome što je osnova Briselskog sporazuma“, rekao je on.

Na to je Lavrov imao samo jedan komentar:

„Pojavio se dobar neologizam — kredibilnost.“

Dačić: Lavrov, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju

Šef srpske diplomatije rekao je da je njegov kolega iz Rusije, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju.

„Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj i produbljivanje odnosa na bazi strateškog partnerstva. Zadovoljstvo je što ćemo, kako je najavljeno u oktobru, ugostiti Putina, kada će se desiti važne stvari za Srbiju — od Hrama Svetog Save do povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja“, rekao je Dačić.

Dačić se zahvalio Rusiji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i našim naporima da pitanje Kosova rešimo mirnim i diplomatskim putem, putem dijaloga, na bazi kompromisa, bez favorizovanja neke od strana, naročito kada je reči o zapadnim partnerima.

Rusija je jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera.

„Ovo je susret prijatelja. Podržavamo pozicije Rusije i međusobno se podržavamo u međunarodnoj areni“, naveo je Dačić, dodajući da odnosi između dveju zemalja nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.

Šef ruske diplomatije izjavio je da je potvrđeno podudaranje pozicija po mnogim međunarodnim pitanjima i naglasio da su obe zemlje za poštovanje međunarodnog prava i institucija UN i OEBS-a.

Rezolucija SB UN o Kosovu temelj rešavanja pitanja Kosova

„Glavnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i dalje ima Rezolucija SB UN, koja je u punoj meri očuvala svoju aktuelnost. Razgovarali smo i o situaciji u regionu i podržali napore Srbije na izgradnji konstruktivnih i dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama. Veoma smo zadovoljni rezultatima razgovora u Beogradu“, rekao je Lavrov i uputio Dačiću poziv da poseti Moskvu.

On je dodao i da su razmotreni svi aspekti saradnje, da je konstatovano da je ekonomska saradnja dobra, a da je rast robne razmene 23 odsto.

„Vidimo da se realizuju veliki strateški projekti, „NIS“ lokomotiva privrede Srbije i jedna od vodećih kompanija u regionu. A tu su projekti na kojima radi „RŽD“, podsetio je Lavrov i dodao da su savremene tehnologije, takođe, oblast sa velikom perspektivom“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala