Boltonovi memoari: Tramp je „gunđao“ zbog antiruskih sankcija, želeo je da ih ukinu

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće
Američki predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp 2018. godine hteo je da anulira prvi paket sankcija koje je Vašington uveo protiv Rusije zbog slučaja Skripalj, navodi se u knjizi bivšeg pomoćnika američkog lidera za nacionalnu bezbednost Džona Boltona pod nazivom „Soba gde se to dogodilo: Memoari Bele kuće“, prenosi „Si-En-En“.

Medijska kuća tvrdi da poseduje primerak Boltonovih memoara koji još nisu objavljeni. Bivši pomoćnik za nacionalnu bezbednost u svojoj knjizi tvrdi da je Tramp privatno neprestano „gunđao i žalio se“ zbog još jednog talasa antiruskih sankcija. Prema rečima Boltona, Tramp je u u poverenju izrazio želju da Stejt department anulira mere protiv Rusije, koje je predviđao prvi paket sankcija uveden nakon trovanja bivšeg agenta GRU Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju 2018. godine.

„Tramp je rekao Pompeu da pozove (ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja) Lavrova i da mu objasni da su neke birokrate objavile sankcije. Taj telefonski razgovor je mogao da se održi, ali da se i ne održi“, prenosi „Si-En-En“, odlomak iz Boltonovih memoara.

Kako se navodi, predsednik SAD je izdao naređenje da se ne objavljuje zvanično saopštenje koje je bilo pripremljeno za desetogodišnjicu oružanog napada Gruzije na Južnu Osetiju i sadržalo je kritiku Rusije. Bolton je napisao da su ove epizode potvrda toga da je Trampu „bilo teško da razdvoji poslovne i privatne odnose“.

Knjiga Džona Boltona

Ministarstvo pravde SAD (koje je istovremeno i Generalno tužilaštvo) tužilo je Boltona zbog predstojeće objave njegovih memoara. Američke vlasti optužuju Boltona za narušavanje obaveze o neširenju informacija koje predstavljaju državnu tajnu, a koje je preuzeo na sebe kada je postao pomoćnik šefa države.

Knjiga memoara trebalo je da ugleda svetlost dana u martu, ali je objavljivanje odloženo za maj, pa zatim za 23. jun. Kritičari smatraju da Bela kuća pokušava da spreči da izađe ceo tekst knjige, kako bi sprečila potkopavanje položaja predsednika Trampa uoči predsedničkih izbora.

Tramp je postavio Boltona na dužnost svog pomoćnika za nacionalnu bezbednost u martu 2018. godine, ali mu je nakon 18 meseci dao otkaz sa te funkcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala