U Pljevljima narod čuva sveštenika od deportacije: Ispred hrama razvijena zastava od 200 metara/video/

CC0 / Vikipedija / Pljevlja
Pljevlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arhijerejskom namesniku pljevaljskom protojereju-stavroforu Saši Janjiću uručen je poziv da se u ujutru u 9 sati javi u stanicu granične policije u Pljevljima, a iz Mitropolije crnogorsko-primorske strahuju da će mu biti uručeno rešenje za deportaciju. Ispred hrama okupilo se više stotina građana.

Iz Mitropolije su naveli da, sudeći po aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i progonu Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva, postoji opravdana bojazan da će svešteniku Saši Janjiću sutra biti uručeno rešenje o deportaciji.

Odmah nakon uručivanja policijskog poziva, narod Pljevalja i okoline se počeo okupljati oko hrama Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama, gde otac Saša živi sa svojom suprugom i dve ćerke, u znak podrške svom svešteniku, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Njegovo preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije apelovao je na nadležne organe da pokažu minimum ljudskosti i obustave sve postupke koji unose smutnje i nemir u narod.

„Narod pljevaljskog namesništva Mileševske eparhije uznemiren je vešću o mogućnosti progona svoga sveštenika. Nadležni treba da učine sve da sačuvaju mir među narodom, a ne da dosipaju ulje na vatru vršeći represiju nad svojim narodom i njegovim sveštenstvom“, naglasio je Episkop Atanasije.

Janjić, protojerej stavrofor i arhijerejski namesnik pljevaljski državljanin je Bosne i Hercegovine, a na službi u Pljevljima je oko 20 godina, prenose „Vijesti“.

„Ne znam šta će biti sutra, ali šta god da bude, ja se ne plašim toga. Sve što sam radio, radio sam u ime Božije. Mi se nikoga ne plašimo, ovo je naša zemlja, ovo je naš narod“, rekao je Janjić i dodao da će se odazvati pozivu policije.

Zastava od 200 metara ispred hrama

Portal "In4s" objavio je da će okupljeni Pljevljaci noć provesti kod Hrama na Gukama, nakon čega će se u jutarnjim satima zaputiti do Crkve Svete Petke u Pljevljima. Tu će se služiti molitva, a nakon toga narod će se uputiti pred stanicu pogranične policije, gde će izraziti svoj protest protiv nezakonitih djelatnosti ovog organa. 

Prenose i da je ispred hrama razvijena zastava od 200 metara.

Građani uzvikuju "Ne damo svetinje" i "Saša Janjić"

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala