U Grčku i avionom? Srbima dozvoljen ulazak u zemlju bilo kojim prevoznim sredstvom

© Foto : SOOC / Konstantinos TsakalidisPlaža Epanomi u Solunu
Plaža Epanomi u Solunu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi broj grčkog Službenog glasnika, od 16. juna, u kome se navodi da se građani Srbije izuzimaju od mera za zabranu ulaska u Grčku, objavljen je jutros. Po tom dokumentu, naši građani u tu zemlju mogu da uđu na bilo koji način i bilo kojim prevoznim sredstvom.

To kaže za Sputnjik ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević. On ukazuje na to da bi nova odluka Grčke, po kojoj naši građani mogu svim sredstvima da odu u tu zemlju, trebalo da znači da naši državljani tamo mogu i avionom.

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u bazu fotografijaPotvrda o putovanju u Grčku avionom očekuje se do kraja dana
U Grčku i avionom? Srbima dozvoljen ulazak u zemlju bilo kojim prevoznim sredstvom - Sputnik Srbija
Potvrda o putovanju u Grčku avionom očekuje se do kraja dana

U Grčku i avionom?

„Mi bismo mogli da tumačimo da se aerodromi u Atini i Solunu otvaraju za naše državljane. Međutim, to još nije u potpunosti jasno, a u toku dana ćemo probati da rešimo i tu dilemu“, napomenuo je Spasojević.

Spasojević napominje da je trenutna gužva na bugarsko-grčkoj granici posledica toga što je otvoren samo granični prelaz Promahonas, na koji se uputio veliki broj ljudi, kojima je ulazak u Grčku dozvoljen.

„To nisu samo državljani naše zemlje. Tu ima i mnogo građana Bugarske i Rumunije. Zbog toga se stvara gužva, ali je granica otvorena i državljani Srbije ulaze nesmetano“, istakao je Spasojević i dodao da je granični prelaz Promahonas za naše državljane otvoren od 15. juna u 23 sata.

Ostale granice i dalje zatvorene

On je rekao da će grčke granice ostati zatvorene za Albaniju, Tursku i Severnu Makedoniju, za koju napominje:

„Pitanje koja će granica biti otvorena, jeste službeno pitanje svake države i to je stvar između Atine i Skoplja. To nije nešto na šta mi možemo da utičemo. Grčka je, u tom smislu, ispunila obećanje koje je ministar spoljnih poslova Grčke Dendias, u petak 12. juna, dao našem ministru Ivici Dačiću tokom njegove posete Atini, da će naši građani moći da ulaze preko Bugarske, onako kako je dogovoreno.“

© AP Photo / Thanassis StavrakisNaši državljani mogu da uđu u Grčku preko Bugarske
U Grčku i avionom? Srbima dozvoljen ulazak u zemlju bilo kojim prevoznim sredstvom - Sputnik Srbija
Naši državljani mogu da uđu u Grčku preko Bugarske

Upitan da li se situacija sa virusom korona u Grčkoj normalizuje ili preti da ponovo zatvori granice, Spasojević odgovara da je za sada pod kontrolom i da je broj novih slučajeva mali.

Podsetimo, u ponedeljak je objavljeno da državljani Srbije ipak ne mogu da putuju u Grčku ni preko Bugarske. U međuvremenu se situacija promenila, pa se na graničnom prelazu Promahonas ponovo stvorila gužva.

Prema izvorima Sputnjika u policiji, građani Srbije čekali su na graničnom prelazu — u zoni između dve države — nadajući se da će uspeti da pređu granicu.

Vozila stoje u dugom redu, a policija je saopštila da čini sve što je u njenoj moći kako bi smanjila gužvu na tom graničnom prelazu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala