Rusija računa na podršku Nemačke „Severnom toku 2“, čak i u uslovima neviđenog pritiska SAD

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica "Portovaja" gasovoda "Severni tok"
Kompresorska stanica Portovaja gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva računa na to da će Nemačka podržati projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, čak i u uslovima neviđenog pritiska Amerike, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Računamo na dalju podršku projekta od strane nemačke vlade. Polazimo od pretpostavke da će svi učesnici u projektu moći u potpunosti da ispune svoje ugovorne obaveze, a da će sve države, zainteresovane za novi gasovod, pokazati političku volju neophodnu za realizaciju te strateški važne inicijative za pouzdano snabdevanje ujedinjene Evrope energentima“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, trenutna situacija je ozbiljan izazov za EU, između ostalog i sa stanovišta bezbednosti njenog tržišta za strane investicije.

„Agresivni pritisak koji Vašington vrši na svoje evropske saveznike, prvenstveno na Nemačku, u cilju prekida izgradnje gasovoda ‘Severni tok 2’ je neviđena pojava za transatlantske odnose. Sankcije, o kojima je bilo govora u američkom Kongresu, imaju za cilj da nanesu direktan udarac nemačkoj ekonomiji“, objasnila je portparolka.

Pritom, Zaharova je istakla da je odgovor na sankcije suverena odluka Berlina i zemalja Evropske unije.

Ranije je šef komiteta za energetiku nemačkog Bundestaga Klaus Ernst predložio da Berlin uvede sankcije protiv američkih senatora koji su inicirali novi set sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“.
Inače, novi američki zakon o sankcijama „Severnom toku 2“ predviđa kazne ne samo za kompanije koje stavljaju na upotrebu brodove za polaganje cevi, već i za kompanije čiji se brodovi bave drugim aktivnostima vezanim za gasovod.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala