Rusija poručuje NATO-u: Kada su naši brodovi bili u Sredozemlju, o vama nije bilo pomena

© Press-služba Severnogo flota / Uđi u bazu fotografijaTeška krstarica nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“ i helikopter Ka-29 Oružanih snaga Rusije na Sredozemnom moru
Teška krstarica nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“ i helikopter Ka-29 Oružanih snaga Rusije na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada su ruski brodovi bili u Sredozemnom moru, ne samo da za NATO niko nije znao, nego o toj organizaciji nije bilo ni pomena, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o širenju Rusije u Sredozemlju.

„Ne približava se Rusija NATO-u, nego se NATO neprestano širi prema ruskim granicama, uprkos postignutim sporazumima iz 1990. godine o prekidu ekspanzije na istok. I na njih su u Alijansi, očigledno, zaboravili“, prokomentarisala je Zaharova.

„Ruski brodovi su od pamtiveka prisutni u Sredozemnom moru, a u NATO-u su izgleda i na to zaboravili, i gospodin Stoltenberg nije upućen. Ali kada su ruski brodovi bili u Sredozemnom moru, tada ne samo da za NATO niko nije znao, nego o toj izvanrednoj organizaciji nije bilo ni pomena, a oni (ruski brodovi) su se tamo nalazili zbog trgovine, pružanja pomoći našim partnerima, osiguravanja nacionalne bezbednosti zemlje, na šta mi imamo pravo“, objasnila je Zaharova.

Što se tiče Arktika, Zaharova je istakla da je aktivnost Rusije u tom regionu više nego logična, imajući u vidu da se više od jedne petine teritorije Rusije nalazi severno od Polarnog kruga.

Prema njenim rečima, stvara se utisak da u NATO „ceo tekst pišu ljudi koji ne znaju u kakvom svetu žive“.

„Takve izjave protivreče svemu – i logici, i činjenicama, i zdravom razumu – generalno nekim predstavama o poštovanju ljudi, koji su već naučili da koriste internet. Sve se izokreće i ukazuje na to da NATO ne poseduje istorijsko pamćenje i da je izgubio orijentaciju“, zaključila je Zaharova.

Ranije je Stoltenberg saopštio da je Rusija aktivna na Arktiku, da povećava svoje prisustvo u Sredozemlju, kao i da se ruska vojska nalazi neposredno u blizini spoljnih granica NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala