Rođenje ruske „Crne ajkule“: Zašto je Ka-50 zamenio Mi-24

© Sputnik / Andreй Zinčuk / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-50 "Crna ajkula"
Helikopter Ka-50 Crna ajkula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre 28 godina čuveni Kamov Ka-50 izveo je prvi probni let – prvobitno ime mu je bilo B-80, nakon čega je dobio nadimak „Crna ajkula“ po istoimenom ruskom filmu.

Tokom 70-ih godina prošlog veka, glavni vojni helikopter u Sovjetskom Savezu bio je Mi-24, takozvani leteći oklopnjak koji je bio u stanju i da vrši desante, međutim, tolika kabina nikada nije bila u potpunosti iskorišćena, a uticala je na njegove napadačke mogućnosti.

Upravo se iz tog razloga i pojavila ideja da se napravi napadački helikopter nove generacije, a rad na njemu preuzeo je biro „Kamov“.

Prvi obrisi novog helikoptera nastali su 1981. Godine, da bi samo godinu dana kasnije, tačnije 17. Juna 1982. Bio napravljen prvi prototip.

Tadašnji B-80 je u svakom smislu nadmašio postojeći Mi-24, što je rezultiralo time da samo dve godine kasnije krene u serijsku proizvodnju.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKa-52 je modernizovana verzija helikoptera Ka-50 i poznatiji je kao „Aligator“.
Rođenje ruske „Crne ajkule“: Zašto je Ka-50 zamenio Mi-24 - Sputnik Srbija
Ka-52 je modernizovana verzija helikoptera Ka-50 i poznatiji je kao „Aligator“.

Inače, Ka-50, pored toga što je dobro naoružan i oklopljen, ima i neverovatne manevarske sposobnosti zahvaljujući tome što umesto uobičajenog glavnog i repnog propelera ima dva glavna propelera koji se okreću u suprotnim smerovima i obezbeđuju veću manevarbilnost.

Osim toga, „Crna ajkula“ je jedan od malobrojnih helikoptera sa sistemom za katapultiranje pilota, a u stanju je da nosi različite vrste raketa klase vazduh-zemlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala