Prekoračena policijska ovlašćenja u Budvi

© Foto : Fejsbuk, skrinšotBrutalnost policije ispred SO Budva
Brutalnost policije ispred SO Budva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za građansku kontrolu rada policije održao je u Centru bezbednosti Budva vanrednu sednicu na kojoj je konstatovano da nije realizovana preporuka identifikacije pripadnika policije, da su službenici Centra bezbednosti Bar prekoračili policijska ovlašćenja.

Izražena je i zabrinutost zbog toga što su pripadnici Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja u Budvi sprečavali kolege iz policije da obavljaju radne zadatke.

Savet je, kako su saopštili, u prisustvu policijskih starešina pažljivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije.

„Policijski službenici CB Bar S. K. i A. H. su prekoračili ovlašćenja prema građaninu M. M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor osobe prema kojoj je upotrebljen. Primena konkretnog zahvata u predelu leđa i vrata građanina M. M. bila je bez osnova. Savet ocenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti“, navedeno je u saopštenju, prenosi RTCG.

Informisani su da su pripadnici budvanske Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

Hapšenje u SO Budva - Sputnik Srbija
Nogom za vrat! Crnogorska policija primenjuje američki recept /foto/

„Savet je zabrinut zbog tog saznanja i ocenjuje društveno neprihvatljivim pa i opasnim situacije moguće međusobne konfrontacije i konflikta osoba sa javnim ovlašćenjima“, kazali su iz ovog tela.

Posebno će, kako je najavljeno, razmotriti preduzimanje mera od policijskih službenika povodom zahteva Ministarstva javne uprave kod obezbeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora.

„Nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika. Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starešine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka) Savet je ocenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva sa zaštitnom opremom nisu imali jasne i vidljive oznake“, piše u saopštenju.

Primena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosledna i kasni i Savet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja reši jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala