Ostaju pri svome: Turska odbija da podrži plan NATO-a o „obuzdavanju“ Rusije

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGATurska i NATO
Turska i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska i dalje odbija da podrži usvajanje novog plana NATO-a o „obuzdavanju“ Rusije u baltičkom regionu, uoči konsultacija ministara odbrane članica NATO-a, prenosi agencije Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore Alijanse.
„Turska je odbila da podrži taj plan, jer mi (NATO) ne priznajemo kurdsku stranku 'Demokratski savez' i kurdske 'Odrede narodne samooodbrane' terorističkim organizacijama“, rekao je izvor agencije Rojters.

On je dodao da je takav stav neprihvatljiv, s obzirom na to da Alijansa treba da pokaže solidarnost sa istočnoevropskim zemljama.

Dvodnevna sednica Severnoatlantske alijanse na nivou ministara odbrane članica NATO-a počinje danas, i održaće se u formatu onlajn-konferencije.

Kurdske snage su pet godina bile glavni saveznici SAD tokom američke kampanje u Siriji, ali je Vašington prošle godine odbio da im pruži podršku, te je ostavio Kurde jedan na jedan sa turskom vojskom.

Krajem 2019. godine na samitu NATO-a u Londonu lideri zemalja-članica Alijanse doneli su odluku da pripreme detaljne planove reagovanja na moguću agresiju protiv baltičkih zemalja i Poljske. U konačnom saopštenju Alijanse utvrđeno je da su pretnje predstavljaju „agresivna dejstva“ Rusije i međunarodni terorizam.

Ankara je odbila da podrži plan NATO-a o zaštiti baltičkih zemalja i Poljske, ukoliko saveznici u Alijansi ne priznaju terorističkim organizacije koje predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost Turske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala