Odbrana od „ruske agresije“: Ukrajina dobija od SAD opremu vrednu preko 60 miliona dolara

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKY Oklopna vozila hamvi američkih oružanih snaga
Oklopna vozila hamvi američkih oružanih snaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington će predati Kijevu vojnu opremu u vrednosti preko 60 miliona dolara za suprotstavljanje „ruskoj agresiji“, saopštila je ambasada Ukrajine u SAD.
„Sjedinjene Američke Države uporno stoje na strani Ukrajine u pružanju podrške njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu pred prisustvom ruske agresije“, navedeno je u saopštenju misije putem Fejsbuka.

Oprema je u utorak predata odeljenju za vojnu saradnju američke ambasade i ona uključuje pokretne radio-stanice, municiju i protivtenkovske rakete Džavelin.

Krajem maja se obelodanjeno je da je Pentagon obavestio američki Kongres o planovima isporuke Ukrajini dodatnog naoružanja u vrednosti od 125 miliona dolara. Uslov za dobijanje sredstava bio je da Kijev sprovede reformu u odbrambenom sistemu.

Prvi je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko 2015. godine predložio kupovinu američkih kompleksa Džavelin. SAD se dugo nisu odlučivale na taj korak, sve dok na vlast nije došao američki predsednik Donald Tramp 2016. godine.

Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija
Amerika će nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini

Kijev je dve godine kasnije dobio prvu partiju od 37 lansirnih uređaja i 210 raketa. U maju ove godine objavljeno je da strane nastavljaju pregovore o planu Kijeva da kupi tri velike partije naoružanja. Rusija je, sa svoje strane, isticala da ta saradnja može da dovede do pogoršanja situcije u Donbasu.

Američki lider potpisao je ranije odbrambeni budžet za 2020. godinu, u koji su uključena i sredstva za vojnu pomoć Ukrajini. Najavio je da će deo novca biti iskorišćen za kupovinu ubojitog oružja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala