Nove američke sankcije Siriji: Na udaru Asad, njegova supruga i sestra

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAPredsednik Sirije Bašar Asad sa suprugom Asmom na ulici u Parizu
Predsednik Sirije Bašar Asad sa suprugom Asmom na ulici u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Vašington uvodi nove sankcije Siriji u skladu sa Zakonom o zaštiti civila u Siriji („Cezarov zakon“), prenosi „Arab njuz“.

„Danas su odredbe o sankcijama 'Cezarovog zakona' u poptunosti stupile na snagu. Svakome ko ima posla sa Asadovim režimom, bez obzira na to gde se u svetu nalazi, potencijalno preti uvođenje ograničenja na putovanja ili finansijske sankcije“, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar je precizirao da nove američke sankcije protiv Sirije neće uticati na pružanje humanitarne pomoći zemlji.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija SAD, sankcije su uvedene protiv 14 osoba, između ostalog i supruge predsednika Sirije Bašara Asada – Asme Asad i njegove sestre Bušre Asad. Na sankcioni spisak je uvrštena i 21. organizacija.

Nekima od njih sankcije se uvode zbog „nepoštovanja, prekida i opstrukcije primirja ili rešavanja sirijskog sukoba političkim putem“, kao i za „pružanje značajne podrške sirijskim vlastima“.

Predsednik SAD Donald Tramp je krajem 2019. godine potpisao Zakon o zaštiti civila u Siriji, poznat i kao „Cezarev zakon“, koji je stupio na snagu 1. juna, i uključuje sankcije koje utiču na gotovo sve sfere sirijske ekonomije.

U martu je saopšteno da su SAD raširile spisak sankcija protiv Sirije, a na njemu se našao i ministar odbrane zemlje Ali Ajuba.

Ranije, u februaru, Amerika je uvela sankcije protiv državljana i kompanija iz Rusije, Irana, Turske i Kine u skladu sa zakonom o neširenju naoružanja u Iranu, Severnoj Koreji i Siriji. Iz Moskve su više puta upozoravali da su takvi postupci pogubni, osuđujući poteze Vašingtona. Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova takve sankcije su nezakonite sa stanovišta međunarodnog prava i nanose štetu mnogim zemljama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala