Gužva ispred Centra bezbednosti - Sputnik Srbija

Drama u Budvi, Kotoru i Pljevljima, policija prekoračila ovlašćenja /video/

Pratite nas
Napeta situacija bila je danas u Budvi. Nakon hapšenja čelnika SO Budva narod se okupio ispred Centra bezbednosti skandirajući i zahtevajući njihovo oslobađanje. Nekoliko sati nakon privođenja, gradonačelnik Budve Marko Carević, predsednik Skupštine opštine Krsto Radović i ostali funkcioneri pušteni su na slobodu.

Posle brutalne policijske intervencije, hapšenja i prebijanja čelnika Opštine i SO, građana Budve, ali i zaposlenih, policija je u zgradu opštinskkih organa uprave uvela „novo rukovodstvo“- takozvanog predsednika Opštine Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i „predsednicu“ SO Snežanu Kuč (DPS). Njih dvoje izabrani su na „sednici“’ SO održanoj u turističkoma naselju Slovenska plaža, kojoj su prisustvovali odbornici DPS i ‘’nezavisni odbornik’’ Stevan Džaković.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:09 17.06.2020
22:58 17.06.2020
21:33 17.06.2020
21:09 17.06.2020

Pred zgradom Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru u kojoj je za 20 sati zakazano saslušanje Milana Carevića, sina budvanskog gradonačelnika Marka Carevića okupilo se više desetina građana.

Okupljeni pevaju „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora“ i skandiraju „Milo lopove“.

21:05 17.06.2020
20:36 17.06.2020

Evropska komisija pozvala je na spuštanje tenzija i pronalazak održivog rešenja u opštini Budva.

„EU pomno prati razvoj događaja u Budvi. Pozivamo institucije za sprovođenje zakona na suzdržanost i pozivamo sve strane da smanje tenzije“, saopšteno je u Komisji.

Povodom dramtičnih scena koje danas dolaze iz crnogorske opštine Budva u Briselu pozivaju na poštovanje vladavine prava i dijalog.

„EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine zakona i demokratskih principa i da kroz dijalog i u duhu međusobnog poštovanja pronađu održivo rešenje trenutne situacije u opštini Budva“, navodi se u Komisiji.

19:45 17.06.2020

Poštovanje demokratskih procesa i obezbeđivanje uslova za slobodne i fer izbore temelji su demokratije, poručila je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je na zvaničnom Tviter nalogu izrazila zabrinutost povodom današnjih dešavanja u Budvi.

Rajzing Rajnke pozvala je sve partije na dijalog, kako bi se izbegli eskalacija, nasilje ili upotreba sile, navodi RTCG.

18:35 17.06.2020
18:07 17.06.2020

Predsednik Socijalisitičke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković pozvao je predsednike parlamenarnih opozicionih sranaka na sastanak povodom najnovijih dešavanja u Budvi i društveno - ekonomskog ambijenta uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Kako je saopšteno, predlog je da se sastanak predstavnika opozicije održi u ponedeljak, 22. juna, a pozivi su upućeni: Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću, Dritanu Abazoviću, Milanu Kneževiću, Nebojši Medojeviću, Miodragu Lekiću, Draginji Vuksanović, Goranu Daniloviću i Maksimu Vučiniću, preneo je podgorički portal „Cdm“.

Iz SNP poručuju da je u Budviu, grubo narušena narodna izborna volja i upotrebljena brutalna policijska sila, čime je „učinjena nelegitimna okupacija zgrade SO Budva, a čelnici lokalne samouprave uhapšeni i prebijeni”.

SNP smatra da crnogorska opozicija treba da pokaže da može, hoće i mora da napravi Crnu Goru boljom nego što je ova koju je kreirala aktuelna vlast, navodi se u saopštenju.

15:35 17.06.2020
15:19 17.06.2020
Gradonačelnik Budve Marko Carević sa štakama i polomljenom nogom nakon puštanja na slobodu - Sputnik Srbija
14:46 17.06.2020
14:43 17.06.2020

Demokratski front je saopštio da su se "javili iz DPS-a lažni evropejci koji su osuđivali nogu na vratu Džordža Flojda, ali im je zato noga na vratu građanina Crne Gore i od naroda izabranog predstavnika Mladena Mikijelja čuvanje poretka i "modernosti" Crne Gore".

14:32 17.06.2020

Nakon hapšenja budvanskih političara, bacanja suzavca i lomljave stakla, oglasila se vladajuća stranka Mila Đukanovića.
Demokratska partija socijalista optužila je opozicioni Demokratski front i demokrate da planski i sa predumišljajem osporavaju i izazivaju institucije države Crne Gore, koje su, tvrde, u svim situacijama pokazale maksimum tolerancije, ali i odlučnost da zaštite Ustav i zakone države.

U reagovanju povodom jutrošnjeg hapšenja čelnika budvanske opštine i njihovih saradnika, iz DPS-a, stranke koja je preuzela vlast u budvanskoj opštini, poručuju da veruju da će nakon tog događaja svi koji ne poštuju pravni poredak Crne Gore razumeti da nasiljem i primitivizmom nikog neće zaplašiti.

"Na ovu činjenicu ukazujemo i onima koji danas u Budvi u osvetničkom maniru pokušavaju da crtaju mete našim odbornicima i predsedniku Opštinskog odbora DPS u Budvi”, navodi se u saopštenju DPS dostavljenom Tanjugu.

14:31 17.06.2020

14:31 17.06.2020
14:28 17.06.2020

Posle nečuvene bruke i brutalne policijske intervencije iz čista mira, hapšenja i prebijanja čelnika Opštine i SO, građana Budve, ali i zaposlenih, policija je u zgradu opštinskkih organa uprave uvela „novo rukovodstvo“’- takozvanog predsednika Opštine Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i ‘’predsednicu’’ SO Snežanu Kuč (DPS). Njih dvoje izabrani su na „sednici“’ SO održanoj u turističkoma naselju Slovenska plaža, kojoj su prisustvovali odbornici DPS i ‘’nezavisni odbornik’’ Stevan Džaković.

„Ovo je skandal nečuvenih razmera. Ljudi su svezani, prebijeni i uhapšeni, iz čista mira. Iza svega ovoga stoji samo jedan čovek u Crnoj Gori“, kazao je predsednik OO Demokratske Crne Gore u Budvi, Dragan Krapović.

O bestijalnosti do zuba naoružanih i oklopljenih pripadnika policije, pričala je zaposlena u Opštini Buudva Tanja Kraljević.

„Policija je nogama otvarala vrata kancelarija. Vukli su nas za ruke, na silu izvlačili iz kancelarija. Hodnici su bili puni suzavca. Nisu mi dozvolili ni da uzmem telefon kada su me izbacili iz kancelarije“, pričala je Kraljević.

„Nisam ni u najcrnjem snu mogla sanjati da ću na radnom mestu biti šutirana“, bila je šokirana službenica Opštine Budve Anđa Budimir.

13:28 17.06.2020

Policija u Budvi privela 23 osobe zbog sprečavanja policijskih službenika u vršenju službene radnje, saopšteno je iz Uprave policije.

„Na ulazu u zgradu Skupštine Opštine Budva policija je zatekla nekoliko odbornika, kao i veći broj zaposlenih i građana koji su svojim prisustvom na ulazu onemogućavali policijske službenike Centra bezbednosti Budva da sa Upravnom inspekcijom uđe u prostorije ovog objekta. Nakon izdatog upozorenja, a potom i naređenja okupljenim licima da se raziđu i omoguće izvršenje službene radnje, okupljeni su se oglušili o dato upozorenje i izdato naređenje i prilikom intervencije policijskih službenika pružili su aktivni otpor na način što su gurali policijske službenike, pokušavajući da onemoguće ulazak u zgradu Opštine. Usled intervencije policijskih službenika okupljena lica su polomila stakla na ulaznim vratima zgrade Opštine Budva. Među okupljenima na ulazu u zgradu Opštine bili su i pripadnici opštinskih službi - Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije koji su takođe učestvovali u pružanju aktivnog otpora policijskim službenicima u vršenju službene radnje“, navodi se u saopštenju UP.

Specijalci Crne Gore ispred Centra bezbednosti u Budvi - Sputnik Srbija

„Uprava policije osuđuje postupke pripadnika Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije koji su krajnje neodgovorni i neprofesionalni imajući u vidu da su ove službe dio jedinstvenog sistema bezbjednosti koje bi trebale da sadejstvuju sa službenicima Uprave policije u odgovoru na realne izazove“, navode oni.

„Zbog sprečavanja i ometanja policijskih službenika u vršenju službene radnje u službene prostorije Centra bezbednosti Budva privedena su ukupno 23 lica, među kojima i nekoliko pripadnika pomenutih službi“, kazali su iz UP.

„Lica odgovorna za incidente će snositi odgovornost i biće procesuirana u skladu sa zakonom“, poručili su.

„Prilikom ovih događaja povrede je zadobio jedan policijski službenik koji se trenutno nalazi na ukazivanju ljekarske pomoći'', navodi se u saopštenju.

„U toku je prikupljanje obavještenja od privedenih lica u vezi sa čim je upoznat nadležni državni tužilac u Kotoru. Uprava policije ispituje postupanje pripadnika Službe zaštite i spasavanja Budva i Komunalne policije u pravcu prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe ovlašćenja od strane njihovih pripadnika“, saopšteno je iz UP.

13:08 17.06.2020
Građani okupljeni ispred budvanske Opštine nakon hapšenja gradonačelnika - Sputnik Srbija
13:07 17.06.2020
13:05 17.06.2020

Glavna magistrala je blokirana za saobraćaj, a policajci preusmeravaju vozila tako da ne može kroz Budvu da se prođe do Jaza i dalje u pravcu Boke kotorske.

13:04 17.06.2020

Dramatičnu akciju možete videti u Sputnjikovoj foto-priči.

12:59 17.06.2020

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala