Kijev dobio rok za objavljivanje zvaničnog stava o Minskim sporazumima

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) pored uništene kuće nakon što su ukrajinske snage granatirale mesto Gorlovku
Pripadnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) pored uništene kuće nakon što su ukrajinske snage granatirale mesto Gorlovku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev treba da predstavi svoj zvaničan stav o Minskim sporazumima do 19. juna, navodi se u protokolu sastanka Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).
„Ukrajina treba do 19. juna 2020. da dodatno razradi zvaničan stav Ukrajine u vezi sa statusom paketa mera i predstavi zvanične predloge... o okvirima i mogućnostima da Ukrajina realizuje paket mera kao pravne osnove za mirno rešavanje sukoba“, piše u dokumentu.

Ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova je u komentaru na protokol nazvala „posvećenost“ ukrajinske strane Minskim sporazumima „lepom iluzijom“. Takođe je navela da postoji nesklad između izjava Kijeva i „njihovog stvarnog ponašanja u okviru Minske platforme“.

Zamenik šefa kijevske delegacije Aleksandar Mereško nazvao je paket mera preporukom, a ne smernicama za rad za ukrajinsku stranu.

Pri tome je ukrajinsko rukovodstvo, uključujući izjave predsednika zemlje Vladimira Zelenskog na samitu „normandijske četvorke“ održanom u Parizu 9. decembra 2019, uvek potvrđivalo da paket mera za rešavanje sukoba u Donbasu nema alternativu i da je obavezujući i za Ukrajinu i za samoproglašenu Donjecku i Lugansku republiku.

Predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov je 15. juna, komentarišući Mereškovu izjavu, rekao da predstavnici Ukrajine ovakvim izjavama još jednom pokušavaju da unište pregovarački proces i „zamrznu“ sukob.

U Minsku je potpisano više međudržavnih sporazuma - Sputnik Srbija
Za Kijev Minski sporazumi – pravno ništavni

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Lideri „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) su 2015. godine izglasali paket mera za realizaciju Minskih sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala